Odată la ceva timp voi scrie câte un articol de tip Update în care voi vorbi despre câteva schimbări care le-am făcut pe blog în special pe partea tehnica. Mai modific câte un lucru în stânga și în dreapta. Cel mai probabil îl observi și te întrebi “Cum de?”. Updateurile au rolul de a clarifica schimbările și de ce au fost făcute.

Am ajuns la 25 de articole

Asta este foarte tare și ști de ce? Fiindcă am ajuns la un sfert din drumul pe care mi-am propus să-l parcurg când am deschis blogul. Mai ții minte? Într-un articol am setat niște obiective și câteva dintre obiective le-am postat.

Unul a fost atins luna trecută, cel cu obținerea certificatului de la Google. Altul a fost pentru scrierea a 100 de articole! Da! Nu-i un număr mic. Mi-am propus să scriu săptămânal până ajung la 100 de articole.

Dacă scriu câte unul săptămânal înseamnă că mi-ar lua 2 ani să ajung acolo. Deja am scris 25, au trecut 6 luni de când am deschis blogul. Foarte tare!

Săptămâna viitoare vin cu o noutate așa de șmecheră că au să-ți sară șosetele din picioare ( wtf? ) Ha! Ha! . Am finalizat un proiect, un lucru la care lucram. Unul din obiectivele setate pe care nu le-am făcut publice dar despre care am dat indicii fără să le scot în evidență.

Am finalizat de tradus tema

Am finalizat de tradus câteva elemente ale siteului care nu aveau diacritice încă. Nu-i mare lucru dar toate lucrurile mici, puțin câte puțin adunate fac un lucru mare. S-ar putea să mai fie câte ceva ici pe colo ce am omis. Dacă mi-ai trimite un mesaj și mi-ai spune pe unde aș aprecia.

Am schimbat culoarea predominantă a siteului

Dacă intri destul de des ai observată că din verde s-a făcut albastru și din albastru am făcut iar în verde. Nu e mare lucru ca și update dar l-am menționat oricum.

Culoarea albastră mi se părea prea “serioasă” și “profesională”. Verdele deschis pe care îl folosesc mi se pare mult mai “liniștit” și “prietenos” și m-am decis că se potrivește mai bine.

Cineva a încercat să-mi acceseze site-ul

Da. Mai am vizitatori care nu vor doar să se delecteze cu articolele pe care le scriu dar vor să vadă ce se află și în spatele siteului. Din fericire pentru mine ei sunt niște amatori și din nefericire pentru ei eu am luat niște măsuri de bază când am construit blogul.

Dacă până și un blog nesemnificativ a ajuns să fie ținta atacurilor nu știu ce să mai zic…La nivelul acesta mic am primit un atac, dapai ce să mai spun mai încolo? Sunt nevoit să-mi fortific și mai tare blogul.

Nu e mare noutate, voi nu aveți de unde să știți dar atacurile acestea sunt la ordinea zilei. M-a întrebat o amică care îmi citește blogul (și la îndemnul căreia am și deschis blogul) de ce apar atacurile acestea? I-am spus de ele dinainte să postez.

E simplu. De distracție. Când aveam și eu vreo 14-16 ani atacam și eu siteuri cu SQL Injection și alte metode doar de a simți că “Am reușit să fac ceva ce cineva nu vrea ca eu să fac”.

Acesta era cel puțin, motivul meu. Sunt multe altele pe lângă, ar putea cineva să-ți spargă site-ul ca să ceară răscumpărare. Ba chiar să ți-l doboare cu totul pentru un competitor de-al tău.

La mine nu e cazul la nici unul din celelalte deci pot spune că cei ce încearcă o fac pentru distracție. E tentant probabil, mai ales când vezi că siteul are vizitatori.

Am primit și alte atacuri pe lângă cele din Polonia și Ukraina (cele din imaginile de mai sus). Am primit atacuri și din Regatul Unit, Rusia și altele ca Thailanda, parcă și din România odata și nici nu mai țin minte care altele.

Bine c-am luat câteva măsuri de bază ca instalarea unui firewall, făcând update la module constant și având un nume de logare pe care îl știu doar eu și o parolă puternică cu cifre litere și simboluri.

N-ar fi sfârșitul lumii dar e păcat, am depus și încă depun muncă la blog. E mai ușor să distrugi ceva decât să-l construiești așa că lucrurile construite ar trebui protejate.

De aceea am deja instalat un alt program care face copii de rezervă a siteului în mod regulat (l-am menționat în fostul Update) și orice s-ar întâmpla pot să-l restaurez ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Încheiere

Deja am parcurs un sfert din drumul pe care l-am stabilit pentru blog. 25 din 100 de articole (fără acest update). Acest obiectiv a fost stabilit pentru a mă învăța să scriu în mod regulat, a-mi găsi stilul de scris și a mă dezgheța ca și scriitor.

În ciuda faptului că nu așteptam vizitatori și aș fi scris chiar și dacă aș fi știut că pentru 2 ani nimeni nu-mi va citi blogul am un număr surprinzător de vizite 🙂

Vreau să-ți mulțumesc că ai stat cu mine până aici. Să ști că de multe ori gândul că în weekend ai să te uiți să vezi dacă am postat m-a motivat. Și nu doar în weekend ci și în cursul săpămânii văd activitate.

S-au întâmplat multe lucruri de când am început călătoria. Am crescut și retușat blogul, am primit o certificare de la Google, m-am mutat în Suceava, pe parcurs mi-am făcut o grămadă de prieteni noi și săptămâna viitoare am un alt anunț major de făcut.

Îți doresc o săptămână minunată!  Și ca pănă acum, ne vedem weekendul viitor 😉

Arata-le prietenilor!