De ceva timp încoace folosesc un sistem de productivitate numit The Pomodoro Technique (Tehnica Pomodoro). Pomodoro înseamnă roșie în italiană și având în vedere că tehnica a fost inventată de un student la facultate de naționalitate italiană numele capătă sens.

Dacă vrei să citești mai multe detalii despre istoria tehnicii și cum a fost adoptată poți face asta aici dar ca și rezumat, Cirillo, creatorul tehnici era student la facultate și vroia să creeze pentru el o metodă de a studia eficient. Asta s-a întâmplat prin 1980.

timer de bucatarie in forma de rosie
Sursa: Wikipedia.org

Atunci, folosea un ceas de bucătărie, un timer pe care îl găsești și în Kaufland când te duci la raionul cu ustensile de bucătărie. Timerul lui avea formă de roșie de aici ia și venit numele.

Metoda lui implica setarea timerului pentru 25 de minute timp în care lucreaza. Când cele 25 de minute se terminau și se auzea alarma, făcea un semn pe o hârtie și seta timerul pentru 5 minute, timp în care lua o pauză.

Când cele 5 minute se terminau seta iar timerul pentru 25 de minute și se apuca de învățat. O repriză de asta se numea “un pomodoro”. De fiecare dată când completa un pomodoro făcea semn pe hârtie. Făcea asta de 4 ori adică 4 pomodoro. După 4 pomodoro lua o pauză mare de 20 de minute. Când pauza mare se termina o lua de la capăt și făcea iar 4 pomodoro.

Cum folosesc eu tehnica

Din fericire pentru noi nu trebuie să facem asta manual și nici nu trebuie să dăm bani pe un ceas de bucătărie. Avem aplicații gratuite pe care le putem descărca și folosi imediat de pe app store.

Eu folosesc o aplicație ce se numește “Brain Focus”. Mai sunt zeci de aplicații similare care funcționează pe același principiu, anume a tehnicii pomodoro. Eu o găsesc pe aceasta a fi foarte simplă și își face treaba. Am încercat mai multe dar aceasta mi se potrivește și îmi satisface nevoile perfect.

De fiecare dată când mă pun să lucrez, primul lucru pe care îl fac este să-mi deschid aplicația și să pornesc timerul de lucru. Am 25 de minute de lucru, 5 de pauză între sesiunile de lucru (pomodoro) și o pauză lungă de 20 de minute (opresc timerul de lucru atunci).

Foarte rar iau pauza lungă, foarte, foarte rar, cele 5 minute dintre sesiuni le găsesc foarte revigorante. Mă ridic de pe scaun și fie îmi fac ordine prin cameră, fie merg până la bucătărie, fie fac câteva exerciții și când îmi vibrează telefonul mă întorc la treabă.

În imaginea din stânga aplicația mă întreabă dacă vreau pauza lungă. Dacă da, dau pe simbolul ceștii de cafea, dacă nu, dau pe butonul din mijloc ca să sar peste. În imaginea din mijloc este pornită pauza de 5 minute. Se vede iconița unei cești deasupra timpului. În imaginea din dreapta este o sesiune de lucru (un pomodoro) de 25 de minute activ. Se vede un simbol diferit.

Foarte simplu de folosit, aceasta este partea practică. Pe lângă asta mai are câteva capabilități care îmi plac. Una ar fi că poți să creezi categorii și subcategorii de sarcini (taskuri cum le numesc eu). Logând timp separat pentru fiecare sarcină poți să accesezi niște grafice interesante.

De ce folosesc Tehnica Pomodoro

Motivul numărul 1

În primul și în primul rând pentru concentrare. La început când lucram aveam tendința să mai răspund la mesaje. Să intru scurt pe Facebook să văd dacă mai am vreun comentariu, să răspund la telefon. Acum, cu ajutorul tehnicii când lucrez nu fac altceva decât să lucrez. Dacă mă suni și nu-ți răspund poți să fi destul de sigur că lucrez în acel moment.

Ține distragerile la distanță și spune minții “Acum lucrăm” și “Acum ne relaxăm”. Delimitând cele două stări am ședințe de lucru în care sunt foarte eficient. Nu fac altceva decât să lucrez și să mă gândesc la lucru iar dacă am o pauză nu fac altceva decât să mă uit pe geam și să admir cât de frumos ninge afară. Sună alarma, înapoi la treabă.

Motivul numărul 2

Un al doilea motiv ar fi că mă motivează foarte mult. Din punct de vedere psihologic mintea deja asociază sunetul alarmei cu starea de concentrare iar când aud alarma dintr-o dată mă simt super concentrat. E ca și cum ar fi un întrerupător care mă cuplează la starea de concentrare.

Ca să te fac să înțelegi un pic mai bine despre ce vorbesc te invit să intri aici ca să înveți mai multe despre programarea neuro lingvistică și tehnicile de ancorare psihologică. Sunt lucruri pe care te ajută să le ști, sunt simple și le poți face deliberat.

Motivul numărul 3

Un al treilea motiv este că pauzele acestea, scurte așa cum sunt dar foarte dese mă reânprospătează foarte tare. Mă simt mereu fresh și gata de muncă, am avut ședință de lucru de 12 ore lucrate într-o singură zi, exclus pauzele. Cu alte cuvinte, mă face mai productiv.

Te invit să adopți Tehnica Pomodoro

Nu sunt prima și nici ultima persoană care folosește această tehnică. Am rămas surprins să aflu câtă lume o folosește. Un exemplu ar fi o cunoștință care lucrează la ASSIST Software. I-am recomandat tehnica și mi-a spus “Ah, dar eu o folosesc deja.” Pe bune? Și de ce nu mi-ai spus mai repede?

Metoda poate fi folosită pentru orice, după cum ai văzut pentru învățat, pentru lucru și pentru lucruri simple ca și curățenia din casă. Da, am auzit de exemple care o folosesc pentru așa ceva.

Ca orice lucru, odată ce te apuci să faci ceva și îl faci îndeajuns de mult devine o obișnuință și odată ce ajunge în stadiul acesta îți va veni automat. Vei fi o persoană mai eficientă și vei atrage de la sine rezultate mai bune.

Nu fugi după lucrurile pe care ți le dorești, lucrează la tine și lucrurile pe care ți le dorești vor veni singure la tine. Îți doresc un weekend plăcut și o săptămână productiva! Pe data viitoare! Și salut din partea lui Cirillo, Ciao!

Arata-le prietenilor!