Astăzi am să vorbesc despre trecut. Nu trecutul meu, nu trecutul tău, ci trecutul poporului. Trecutul istoric. Sunt foarte multe lucruri care s-au întâmplat și au influențat foarte mult felul în care trăim astăzi. Vorbesc despre post-revoluție încoace.

Acest trecut nu poate fi cunoscut cu exactitate la fel de bine ca și cum fiecare poveste are anumite variații când vin spuse, o persoană spune una, o persoană spune alta. O carte spune ceva, o alta altceva.

Ceea ce citești tu din manualele de istorie este ceea ce am căzut cu toții de comun acord că s-a întâmplat. Mă rog, nu noi, cei dinaintea noastră. Și poate că nu au căzut de comun acord cu ce s-a întâmplat, poate că au căzut de comun acord ca noi să știm altceva. Dar acesta desigur este doar o speculație și nu despre asta voi vorbi astăzi.

Unii sunt de acord cu ce se știe despre trecut, alții contestă, dar cel mai bun indiciu asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut este prezentul. Ce a rămas în urma tulburențelor și ale conflictelor dintre mase și puteri își spun sincerul adevăr chiar acum în fața noastră.

Despre ce am să vorbesc în continuare sunt, ca de obicei păreri pe care am să le împart cu tine. Am o viziune optimistă a prezentului și a viitorului și cred că tot ceea ce s-a întâmplat până acum a fost pentru binele suprem al poporului.

Comunismul

Am să vă spun tot ceea ce știu despre comunism. Nimic. De la unii aud că e bine, de la alții aud că a fost rău. Tot ceea ce știu am acumulat din auzite și din manuale. Deci? Cum poți să “ști” cum este pe lună dacă n-ai fost niciodată acolo?

Mai sunt tineri și bătrâni care vor să readucă comunismul atât în România cât și în alte țări. Este incredibil că încă mai sunt susținători. Dar despre acești susținători, toate ideile lor despre comunism sunt doar latura pozitivă a ceea ce-au spus bătrânii care vorbesc numai bine despre și au avut de beneficiat de pe urma comunismului.

Ai să observi că neo-comuniștii sunt majoritatea din clasa de jos. Nu sunt deloc înstăriți și vor ca tot ce se produce să fie distribuit egal. Le convine ca toate resursele să se distribuie egal. Fiindcă, așa e normal din punctul lor de vedere.

Dacă unul muncește mai puțin și altul mai mult amândoi trebuie să mănânce la fel? Tu ce crezi? Eu zic că nu.

Fiecare ar trebui să primească ce și cât merită. Viața nu-ți dă ce vrei, îți dă cât meriți. Poate că unora li se pare că “merită” mai mult, dar ceea ce lor li se pare merit e defapt dorință. Fiecare om primește pe măsura competenței, cunoașterii și muncii pe care o depune.

Ca și popor am învățat foarte multe din urma comunismului. Lecții importante, cea mai importantă lecție este că NU FUNCȚIONEAZĂ!

Capitalismul

Capitalismul te răsplătește pe măsura competenței tale. Dezavantajul? Există inegalitate. În comunism toată lumea era egală, mai mult sau mai puțin, dezavantajul? Inovația și individualismul era suprimat.

Ca și popor, dintre comunism și capitalims am făcut o comparație pro și contra prin care marea majoritate a Românilor au ales Capitalismul ca fiind cel mai bun și benefic drum pentru țară și interesele ocupanților ei. Imaginează-ți o foaie A4, o împarți cu o linie în două, în stânga scrii comunism și în dreapta capitalism.

Capitalismul, din punctul de vedere majoritar a câștigat la numărul de avantaje. Capitalismul, nu este perfect, după cum am spus, poate crea inegalitate și monopol, mici “imperii” și grupuri care pot avea o foarte mare influență, pot ba chiar să influențeze statul.

Acesta este motivul pentru care există grupări ca SRI, DIICOT și așa mai departe. Pentru a eradica tentativele grupărilor de a se ridica asupra statului și a menține lucrurile în ordine. Dar aici este deja alt subiect. Ideea este că totul are bune și rele.

Am să-ți recomand un scurt Documentar ce vorbește despre inegalitatea de care îți vorbeam. Din pricina ei sunt oameni care ar dori să reinstaureze Comunismul dar dacă te adaptezi, înveți cum funcționează și te folosești de capitalism ai să ai numai de câștigat din urma lui.

Pentru a beneficia de subtitrări în limba Română urmează în ordine instrucțiunile din imaginile de mai jos:

Esența

Am spus pe scurt câte ceva despre comunism și câte ceva despre capitalism și ți-am spus de ce cred eu că a câștigat capitalismul. Acum că am înșirat toate tezele astea am ajuns unde am vrut să ajung și să spun ceea vreau să spun de la bun început.

Anume că acum există mai multe oportunități decât au existat vreodată în istoria omenirii, inclusiv ale României și aceste oportunități sunt chiar aici, la picioarele tale, și eu vreau ca tu să profiți de ele.

Dacă te uiți la documentar ai să observi că responsabilitatea este în mâinile fiecăruia pentru a-și asuma mai multe sau mai puține posesii din punct de vedere material și că nu este nimeni acolo care “vrea să-ți ia banii”.

Fiecare individ muncește pentru a-și îndeplini visele. Nu ale tale, nu ale lumii, ci ale lui. El nu este responsabil pentru cât de mult îți dorești tu și cât primești. Asta este treaba noastră, să decidem pentru noi. Cum vom trăi și cât vom avea.

Acesta este motivul pentru care se creează inegaliate, unii muncesc mai mult iar alții mai puțin. E simplu. Vreau să conclud că nimeni nu este responsabil pentru cât câștigi tu, așa este capitalismul, și dacă vrei să câștigi mai mult, consideră o carieră.

Concluzie

Trăim în cel mai bun sistem economic care a fost instaurat vreodată. Îți permite să devii atât de mare pe cât îți dorești și te recompensează pe măsura capabilităților tale. Nu sunt limite impuse la cât poți să ai și ce poți să devii.

Ca toate sistemele, Capitalismul are dezavantajele lui dar acestea se transformă în avantaje din momentul în care înțelegi și te folosești de capitalism. Capitalismul îți permite să ai cât vrei tu, să ajungi unde vrei tu, limita e cerul.

Arata-le prietenilor!