Salut! Cum a fost săptămâna? Tema de astăzi va fi disciplina, de ce cred că este importantă și cum te poate ajuta. Am o întrebare pentru tine…când auzi acest cuvânt, ce simți? Disciplină! Este o reacție neutră? O reacție pozitivă? Una, negativă?

Ce este disciplina?

Dacă ar fi să ne luăm după definiția din dicționarul explicativ al limbii Române, deja știm ce părere are omul despre disciplină în mod colectiv. Definiția spune:

DISCIPLÍNĂ, (2discipline, s. f. 1. Totalitatea regulilor de comportare și de ordine obligatorii pentru membrii unei colectivități. ♦ Ordine; spirit de ordine, deprindere cu o ordine strictă.

Mda, “ordine obligatorii”, “ordine strictă”, personal cred că aceste cuvinte sunt cam grele. Aceasta pare a fi mai degrabă definiția cuvântului “prizonier” într-un fel și din păcate, așa văd mulți disciplina. Așa o vedeam și eu, dar asta este o poveste pentru altă dată. Definiția mea sună cam așa:

DISCIPLINA, este aplicarea conștientă a voinței în deprinderea unui nou obicei după un set impus de reguli.

În termeni mai simplii, este o modalitate prin care tu sau altcineva se pune să învețe un lucru nou, să ajungă la un rezultat sau pur și simplu să deprindă un obicei mai sănătos. Ca de exemplu să bei un litru și jumătate de apă în fiecare zi.

Pot să spun că disciplina este actul prin care tu sau altcineva crează un plan, care va respecta niște parametrii (oră fixă, loc stabilit, felul în care se va face acel lucru, cât de mult) cu religiozitate. Scopul fiind de a forma un nou obicei și/sau de a ajunge la un rezultat specific.

Disciplina se aseamănă mai degrabă cu calitățile actului de a “respecta” de bunăvoința ceva ce a fost propus. De exemplu, dacă vrei să ai curat în cameră, ar fi bine să adopți un act de disciplină prin care tu ai să dai cu aspiratorul și să speli pe jos dimineața la ora 9:00, odată la două zile.

Părerea mea despre disciplină

Eu cred că disciplina este o calitate. Multora nu le plac propozițiile cu “eu cred că” fiindcă vor să primească ceva bătutu în cuie ca o siguranță. Lucrurile însă, din experiența mea, sunt relative. Și te sfătuiesc, tot timpul, orice auzi, și orice vezi, să analizezi dacă un lucru este sau nu adevărat, cel puțin pentru tine.

Blogul acesta, eu, misiunea mea, nu aspir spre a deveni un Guru, vreau să fiu un prieten care își împarte experiențele, dă sfaturi și sustrage plăcere când vede că acele sfaturi și sugestii au ajutat pe cineva să devină mai bun.

Dă-ți seama, cât de încărcată conștiința unu doctor ar putea fi, care a învățat la facultate, că uleiul de floarea soarelui este sănătos, îl recomandă “obligatoriu” pacienților care ar consuma de măsline, doar ca mai târziu să reiasă după descoperiri recente că ridică colesterolul și este dăunător.

De asemeni, opiniile se schimbă. Și așa trebuie! Să fim deschiși la minte. Cel puțin așa cred personal (Vezi? Am făcut-o din nou, :p , tu ești liber să faci ce vrei). Îmi aduc aminte cine am fost mai demult. Aveam păreri total opuse de ceea ce cred acum. Ce mă face să cred că nu mi le voi schimba. Le voi schimba bineînțeles! Atâta timp cât îmi servesc și mă fac un om mai bun. Pentru că astea sunt valorile mele!

M-am abătut de la subiect, așa-i? Să ne întoarcem. Cel mai mare obstacol în implementarea disciplinei suntem noi. Noi știm tot timpul ce avem de făcut, știm tot timpul ce este mai bine și nu facem. De ce? Nu știu să-ți răspund exact la întrebarea asta. Știu însă ceva ce are o legătură.

Noi, noi înșine suntem singura piedică în realizarea potențialului nostru, convingerile noastre mai precis. Amânăm, găsim scuze, ne auto-sabotăm, credem niște lucruri care nu ne servesc și așa mai departe. Disciplina ne poate ajuta să ne realizăm mai bine potențialul.

Cum te poate ajuta disciplina?

Disciplina, este ca un leac pentru obstacole. Privește amânatul ca pe un obstacol. Cât de des am amânat lucruri…suntem în stare să amânăm și 20 de ani, și o viață întreagă, oportunități, lucruri noi, evenimente.

Disciplina fiind exercitată, ei bine, devii mai bun la ea. Astăzi poate că abia te pui la somn la ora care trebuie și abia îți faci patul dar peste doi ani îți gestionezi propria afacere, sau pur și simplu ai viața pe care ți-o dorești. Mănânci sănătos așa cum ți-ai dorit, faci sport, citești și ce nu?

Udatul unei plante, zilnic, este disciplină. Ce-ar fi dacă, exact ca udatul plantei, ai avea o formulă pe care dacă ai repeta-o zilnic ți-ar aduce un rezultat garantat?

Asta îmi place mie la disciplină și dezvoltare-personală, mână în mână oferă rețeta unei vieți mai diferite respectiv mai bune.

La fel ca și mersul la sala de forță, dacă ai să mergi regular acolo (și ai să faci exerciții bineînțeles) ai să vezi o creștere în masa ta musculară. Dar la fel ca și la sală, trebuie să ai grijă să faci exercițiile potrivite și să respecți niște reguli.

Concluzie

Disciplina este abilitatea ta de ați propune să faci un lucru în mod repetat, pe care ști că-i bine să-l faci, și vrei să-l faci, respectând un anumit set de reguli puse tot de tine pentru a ajunge la un anume rezultat sau a forma un obicei mai sănătos.

Disciplina este o calitate care se formează. Nu sunt oameni care “se nasc” disciplinați așa cum nu sunt oameni care se nasc lucrați la sală. Zilnic, puțin câte puțin ajungi să fii mai disciplinat iar adoptând disciplinele potrivite pentru tine, puțin câte puțin, zilnic, vei progresa în direcția pe care ți-o dorești.

Arata-le prietenilor!