Salutare! Am o veste nouă! Sunt entuziasmat să-ți spun că am revenit în Suceava. În postările trecute am spus că gravitez pe lângă Rădăuți eu găsindu-mi un loc de muncă după ocupația de freelancer ca agent de vânzări pentru un furnizor de energie electrică dar zilele trecute m-am mutat în Suceava.

La vremea aceea cea mai viabilă opțiune pentru mine era să mă mut din Suceava. Nici măcar nu existau birouri în oraș dar de curând s-au înființat și am văzut-o ca pe o oportunitate. Am planificat, am avut răbdare, am muncit și mi-am strâns îndeajuns de mulți bani încât să mă mut.

Cum am luat decizia

Inițial consideram ideea de a rămâne în Rădăuți și să văd ce fac de acolo înainte. Ulterior însă, mergând de câteva ori prin oraș și având treburi prin Suceava, intuitiv, mi-am dat seama că defapt vreau să stau în Suceava.

De fiecare dată când călcam în Suceava mă simțeam ca acasă. Pe lângă lucrurile care îmi plac la oraș, simplul fapt că locuiesc în el mă face să mă simt bine. Mai demult credeam că mediul nu este un factor important pentru starea de bine dar aparent este, cel puțin pentru mine.

Era clar, “Vreau să mă întorc în Suceava.” mi-am spus și de aici a început totul. Am început să caut chirie și să răspund la câteva întrebări, “De cât am nevoie ca să mă mut?”, “Cât timp îmi va lua să fiu gata?”, “Cum am să-mi susțin cheltuielile?”, “Unde vreau să stau?”. M-am decis cu aproximativ 3 luni înainte să mă mut că am să mă mut. După o planificare amănunțită și niște decizii luate m-am mutat.

Și ști ceva? Totul s-a simțit foarte bine! Este o decizie mare, să schimbi totul mă refer, nu este ușor să ieși din zona ta de confort și mai ales să reușești să o faci din propria inițiativă. Simt totuși că tranziția a fost una plăcută mulțumită lanificării amănunțite.

Problemele ce au survenit

Să nu crezi că totul a ieșit la perfecție. Mi-am propus o dată fixă, anume 3 septembrie. 3 septembrie fiind luni, prima zi de muncă din lună. Eu am dat de veste cu puțin peste o săptămână că am de gând să mă mut și doresc să fiu transferat.â

Aveam la dispoziție o săptămână pentru a găsi o chirie. În săptămâna asta aveam propus să găsesc cel mai bun lucru pe care îl pot găsi cu bugetul pe care îl aveam disponibil. Dacă nu aveam să găsesc nimic în regulă, asta era, mă mutam în orice condiții. Aveam timp dupaia să-mi găsesc ceva mai bun.

Nu a fost ușor deoarece căutam ceva care să fie mobilat, utilat, să aibă centrală, termopane, să fie situat în centru, să arate cât de cât modern și să se încadreze în bugetul meu. “Ei! Ei! David! Nu vrei cam multe?“, ba da și într-un mod destul de surprinzător am găsit chiar în ultimul moment locul perfect!

Era deja vineri, ultima zi de lucru din săptămână iar eu doream ca sâmbătă cel târziu duminică să mă mut așa că vineri, primul apartament care l-am găsit liber l-am luat. Am dat banii, am semnat contractul și am plecat fericit.

Locul lăsa de dorit deoarece nu avea centrală, parchetul era vechi iar apartamentul se afla la etajul 7. Blocul dispunea de lift dar aș fi preferat ceva mai accesibil să nu fiu nevoit să stau după lift. Era decent, eu vroiam să mă mut așa că m-am uitat la părțile pozitive și am optat să-l iau.

Seara pe la 21:00 primesc un telefon de la un amic care mă întreabă dacă nu vreau să mă mut într-un apartament ce avea tot ce vroiam de la început, mai spațios și la același preț. Pe bunde? Exact după ce-am semnat? Ce să fac? Contractul era deja semnat. Ar fi trebuit să-l reziliez iar mie îmi place să-mi respect acordurile.

Ei bine am rămas calm, am gândit bine, am cântărit situația în pro și contra și având în vedere că este vorba despre confortul și starea mea de bine pentru cel puțin următorul an am decis să reziliez contractul și să accept oferta.

A fost o decizie grea și calculată. Dacă ai mai stat în chirie până acum și ai mers prin agenții ști că se lasă o plată pentru luna curentă, un avans de o lună și un comision agenției. Dacă renunți la contract pentru orice motiv înainte de termen îți pierzi garanția.

Din fericire, agentul imobiliar a fost înțelegător și a căzut de acord să returneze banii pe luna curentă și garanția, lui revenindu-i doar comisionul pentru serviciile prestate. Ceea ce mi se pare cinstit din moment ce el și-a făcut toate onorurile.

Un lucru totuși pot să-ți spun cert, a meritat! Locul arată grozav, ba chiar mai bine decât tot ce-am avut până acum, este confortabil și mă văd stând în el pentru o perioadă bună. Lecția a fost că este în regulă să-ți urmărești starea de bine și să te răzgândești dacă asta este nevoie.

A doua zi, sâmbătă mi-am mutat bagajele, nimic special. Am avut foarte multe genți, mi-am despachetat în timp, în decursul săptămânii următoare. Adică asta în care am scris acum. Duminică mi-am luat liber să mă odihnesc și să mă gândesc la ce urmează să fac în continoare.

Referitor la procesul de a găsi o chirie. Cu mulți am vorbit și am fost fie refuzat din prima, fie nu m-au mai sunat înapoi, fie ne-am înțeles prin telefon și am stabilit să ne vedem iar în ultimul moment s-au decis că nu mai vor. Am întâlnit oameni care ba chiar s-au răzgândit chiar și după ce mi-au dat cheia.

Din toată treaba asta am învățat că este bine să-ți plănuiești din timp mutarea, nu te grăbi, stai cât este nevoie până găsești ceva potrivit ție, asta dacă poți aștepta. Dar ca și regulă generală abordează-ți nevoile din timp și lucrurile vor ieși cum trebuie.

Nu a fost ușor, am primit multe refuzuri și 1 din 10 dacă prinzi, e bine. Orice în viață vine cu dificultăți, acceptă asta și treci peste, ai să te scutești de o sumedenie de frustrări. Așteaptă-te la refuzuri. Oamenii care au success nu știu să primească un nu. Dacă nu li se deschide ușă o încearcă pe următoarea până găsesc una care se deschide.

Ce îmi place la Suceava

Îmi place că este un oraș mare. Are o suprafață de 52 de kilometri pătrați, o populație de peste 100.000 de locuitori și este al 23-lea cel mai mare oraș din România. România are puțin peste 320 de orașe.

Orașele mici sunt…înghesuite, la un moment dat ajungi să vezi aceleași fețe și străinii sunt mai mult sau mai puțin evidenți. Eu nu sunt genul de persoană căreia îi place să fie în centrul atenției sau subiect de discuție așa că tind către locurile în care sunt mai puțin evident. Nu știu, dar îmi displace ca cineva să se uite insistent la mine sau să mă vorbească. Orașele mari sunt locul ideal pentru mine.

Îmi plac oamenii! Mai ales varietatea de oameni. Wow, adică văd fete și băieți care au o vestimentație aparte, expresivă, des câte ceva nou și interesant. Gen dreduri? Culori absurde? Nici o problemă! zic ei. Îmi place să văd oameni care se exprimă liber. Mă inspiră și îmi dă curaj să fiu și eu mai expresiv la rândul meu. Oamenii sunt mult mai toleranți fiind obișnuiți cu astfel de lucruri. E terenul de joacă perfect.

Abundență. Adică, aici ai tot ce vrei, parcuri epice, magazine de toate felurile, mall, cinema, piscină, jocuri de toate felurile, cursuri de dans, concerte, săli de sport, trasee pentru bicicliști, biblioteci publice și cel mai important evenimente și seminare. Este până și un spațiu de coworking pentru freelanceri.

Este un oraș foarte ieftin. Chiriile sunt foarte mici comparativ cu orașele bine cunoscute ca Iași, Cluj și Brașov. Ca și fapt divers, chiriile sunt la fel ca în Rădăuți iar totul în general costă la fel. Până și băuturile și mâncărurile din restaurante sunt accesibile. Salariile sunt normale iar locurile de muncă sunt din abundență.

Arata-le prietenilor!