La fel ca și o dietă de nutriție care se bazează pe alimente sănătoase menite de a ridica nivelurile de energie și a menține corpul în echilibru, hrănirea minții este la fel de importantă și in funcție de obiectivele noastre noi avem de pregătit anumite materiale.

Este foarte simplu, să spunem că vrei să deschizi o afacere, dacă vrei să ai succes este VITAL să te imersifici în materiale care își hrănesc mintea cu idei și cu motivație care te ajută să treci peste obstacole care apar în urma deschiderii unei afaceri.

De obicei când avem o idee primul lucru pe care îl facem este să mergem la prieteni și să le spunem ce avem de gând, depinde de ce prieteni ai dar cel mai probabil ai prieteni care au să-ți dea 1.000 de motive pentru care ideea ta n-o să reușească.

  • Trebuie să ai pile
  • Îți trebuie noroc și dacă o o dai în bară ai să pierzi toți banii așa că mai bine nu te apuca
  • Trebuie să dai mită la controale
  • Statul te fură prin taxe și nu mai rămâi cu nimic
  • În altă țară da dar în România nu poți să faci nimic

Hai du-te, nu mai spune, trebuie doar să ies din casă și să mă uit în fața blocului și am să-ți arăt 10 afaceri care sunt acolo de zeci de ani. Mie mi se pare că le merge foarte bine.

Ei bine, de asta este bine să ții obiectivele tale pentru tine și să nu le împarți cu nimeni. Așa prefer eu, abia se formează o idee în minte, n-am nevoie de semințe de îndoială care să crească ca buruienile în jurul ei. Și așa că mă confrunt cu îndoielile mele, n-am nevoie de altele din exterior.

Orice ar fi, udă acea idee cu materialele potrivite. Am un amic care este BodyBuilder în toată regula. S-a mutat în Anglia și face asta full time. Eu încă îmi aduc aminte când mergeam amândoi la sală în Rădăuți și nu era cu mult mai făcut decât mine. Acum dacă te uiți la el este un alt om.

Știu foarte bine că unul din elementele succesului său (pe lângă muncă și pasiune) a fost ascultarea materialelor motivaționale. El asculta discursurile lui Arnold Schwarzenegger ca un fan paraziții care ascultă piesele lui Cheloo.

Ce semeni aduni

Este o vorbă în engleză “What you put in has to come out.” și s-ar traduce ce pui în interior trebuie să iasă afară. Este o lege simplă care spune că dacă citești toată ziua despre mașini, urmărești doar lucrurile ce au de-a face cu mașini și stai cu oameni care nu vorbesc decât despre mașini n-ai să ști să vorbești despre altceva decât despre mașini.

La noi este vorba asta că “Ce semeni aduni” dar când o spunem ne gândim probabil direct la fapte. Dacă ai o atitudine violentă ai să primești înapoi situații care au să reflecte această atitudine, mai precis ai să-ți găsești de lucru cu oameni cu care mai bine nu-ți găseai de lucru.

Totuși, vorba asta “Ce semeni aduni” nu se referă doar la acțiuni ci și la aspecte interioare. Dacă ai să te înconjori cu lucruri ce au de a face doar cu mașini, adică să semeni, n-ai să ști să gândești și să vorbești decât despre lucruri ce au de a face cu mașinile, ai să culegi.

Care este rețeta

Cel mai simplu și ușor accesibil lucru pe care îl poți face chiar acum este să asculți materiale de la cei care împart cu ceilalți experiențele lor. În ziua de astăzi este foarte simplu, ai scris “YouTube” în bara de căutare iar pe YouTube ai băgat câteva cuvinte cheie ca “Speakeri motivaționali pentru sportivi” sau “Cum să devin mai bun la desen” și găsești mai mult decât poți consuma.

Mai demult era un pic mai greu, trebuia să mergi la bibliotecă și să ști cum să te orientezi ca să găsești cărțile ce te interesau. Și nu doar asta dar cărțile care erau disponibile erau adunate din eforturi locale. Adică nu puteai găsi materiale foarte diverse, mai ales din alte țări.

Acum găsești niște lucruri…pe bune, caută pe net cum se crează un reactor nuclear și să găsești. Faimosul Elon Musk care a creat Tesla, mașina electrică și Space X, programul spațial, a învățat știința rachetelor de unul singur, acasă, de pe net.

Eu personal, în momentul de față ascult “Trezește Uriașul Din Tine” de Tony Robbins. Este un audio book. L-am primit de la un amic. Are 26 de ore și este tradus în limba Română. Din partea mea putea să fie și în Engleză dar am încărcat o părticică dedesupt pe care o poți descărca ca să înțelegi în mare despre ce e vorba. Dacă te îndeamnă curiozitatea desigur. Eu zic că ai să faci bine dacă o asculți.

Ai descărcat? Dacă ai ascultat puțin sau în general ști cine este Tony Robbins ști că nu trebuie să asculți decât vreo 5 minute ca să-ți ridice starea de spirit și să te motiveze. El este foarte bun la asta. La urma urmei, e pasiunea lui.

Dimineața când mă trezesc acesta este primul lucru pe care îl fac. Ascult timp de 30 de minute un speaker. Acum, după cum am spus, este Tony Robbins, înainte l-am ascultat pe Jim Rohn, nu am ceva anume plănuit, pur și simplu deschid YouTube-ul pe telefon și caut.

De preferat ar fi să fac asta și seara dar o fac cam rar. Înainte să mă pun la somn meditez, îmi liniștește mintea și adorm foarte repede și ușor când pun capul pe pernă. Am observat că mă odihnesc și mai bine și dimineața mă trezesc fresh.

De ce să asculți în primele 30 de minute după ce te trezești sau 30 de min înainte să te pui la somn când ești somnoros? Ei bine pentru că atunci mintea ta este mai susceptibilă. Din starea Beta creierul își coboară frecvențele cerebrale în Alfa și dacă asculți ceva în Alfa îți intră mai ușor în subconștient.

Deci, concluzia finală

În funcție de obiectivele noastre, să ne înconjurăm cu materiale audio, video, text și ce nu, materiale pe care le ascultăm zilnic în mod regulat așa ca și cum am respecta o masă pentru că dieta mentală este la fel de importantă ca cea fizică dacă vrem să reușim să ne atingem obiectivele.

Cel mai bine este să ascultăm dimineața imediat după ce ne trezim și seara când ni se face somn chiar înainte de culcare. Motivul este că mintea noastră este mai susceptibilă la acele ore și informația este mult mai puternică.

Arata-le prietenilor!