Salut! Și bine te-am găsit! Astăzi vorbesc despre un subiect foarte interesant care mă pasionează și te privește și pe tine în special dacă ești tânăr. Ceva important atât în viața unui bărbat cât și în viața unei femei și anume cariera.

Ce înseamnă să ai o carieră?

Pentru mulți o carieră poate înseamna un loc de muncă într-o corporație dar este mult mai mult decât atât. Pentru mine o carieră înseamnă un plan de dezvoltare în domeniul profesional care are ca scop să-ți ridice statutul și standardele de viață.

Am să-ți dau un exemplu de carieră și am să-ți recomand să citești articolul despre cum am ajuns să lucrez ca și freelancer deoarece vei găsi câte ceva interesant și acolo. O carieră se poate numi acel drum pe care ți l-ai propus pentru a ajunge într-un punct deziderat pe scara economică.

Cum ar arăta o carieră

Să spunem că am terminat liceul am bacul și m-am decis că mi-a ajuns să lucrez ca ospătar. Observ că sunt multe locuri libere pentru asistenți în spitale și se oferă cursuri gratuite de specialitate din partea ministerului.

Decid să mă înscriu, urmez cursurile și le completez cu success. Sunt acceptat pentru un post și acum sunt asistent medical. Am câștigat un statut mai mare, un salariu mai motivant și odată cu asta am mai multă stimă de sine.

Pe măsură ce lucrurile decurg normal în noua mea slujbă observ că în cadrul spitalului sunt foarte multi oameni care suferă de dureri de umăr, de spate, scleroze și orice alt ceva ce ar avea de-a face cu oasele. Devin foarte interesat și atras de chiropractică.

Caut cursuri și experți, iau demersurile necesare și finanțez interesele mele de a deveni un chiropractician legitim. Mă calific și mă înregistrez ca și Persoană Fizică Autorizată (PFA) și ofer sesiuni de chiropractică în timpul liber. Clienții mii găsesc ușor în spital deoarece sunt asistent.

Pe măsură ce mă dezvolt ca și chiropractician devin tot mai cunoscut și mai căutat, îmi deschid cabinet și eventual fac acest lucru full time. Cu puțin efort pot oferi cursuri de chiropractică mai departe.

Cam așa arată o carieră și ea nu se oprește aici, ea nu se oprește niciodată, merge mai departe, cariera ta nu ia sfărșit decât atunci când decizi tu să te oprești sau te pensionezi.

De ce să optez pentru o carieră?

În lume există un barem pe care îl putem opține cu toții printr-un efort minim datorită salariului minim pe economie. Dacă îmi găsesc și o fată sau un băiat cu aceași viziune simplă ca mine și puțin sprijin de la părinți atingi acel barem.

Un apartament în rate, haine, mâncare eventual o mașină în rate de asemenea, educație de bază, sistem sanitar public. Dacă te mai distrezi cu puținii bani care ți-au rămas din salariu pentru a merge la un film sau a mânca în oraș felicitări! Trăiești de pe o lună pe alta.

Este minunat că măcar avem baremul acesta standard. Nu este nimic în neregulă cu el. În schimb este o viață mediocră și tu! Tu personal dacă ai câtuși de puțină ambiție pentru a avea un domicilu mai spațios, pentru a oferi copiilor tăi un avantaj (cursuri sportive, ore de studii, hobbiuri etc) și pentru a prinde o excursie în Alpi măcar odată pe an atunci vei ridica singur barem-ul acesta pentru tine și vei considera o carieră, un plan de viitor în ce privește locul tău de muncă.

Scuze pentru paragraful lung.

De unde încep?

Din locul în care te afli exact acum. Uită-te la locul tău de muncă și vezi dacă ai posibilitatea de a avansa sau e un drum înfundat. Chiar și la Kaufland, astăzi ești lucrător comercial (pui marfă la raft) dar mâine ești șef de raion, poimâine ești…următoarea funcție și în timpul liber dacă termini o facultate și demonstrezi directorului că ești capabil devii director adjunct! Ai prins ideea.

Fii prezent și construiește de unde te afli nu trebuie să-ți faci un plan pentru următorii 20 de ani, vezi ce vrea piața în acest moment și fii fluid. Alege ce ți se potrivește. Alege ceva care se încadrează în profilul personalității tale.

De exemplu mie nu mi-ar place să fiu într-o poziție în care trebuie să dirijez oamenii, îmi displace să dau ordine. Dacă este ceva de făcut prima dată mă uit să văd dacă pot să-l fac singur fără ajutor. Eu personal cel mai bine mă concentrez asupra muncii când sunt singur. Fără distrageri. Profilul de Freelancer sau Consultant mi se potrivește în acest caz.

Consideră consilierea profesională. În secunda aceasta, dacă te ridici de pe scaun și te îndrepți către centrul european al forțelor de muncă persoana pe care ai s-o întâmpini va fi un consilier și primul lucru pe care îl va face va fi să te întrebe unde ți-ar place să lucrezi, la ce te pricepi și dacă nu ști să răspunzi la nici una din aceste întrebări te va ajuta să găsești răspunsuri.

Încă ceva, NU TREBUIE să ști, mă repet, ce vei face peste 10, 5 sau chiar 2 ani, important este să fii prezent și faci ce poți face acum. Îți vei da seama pe parcurs ce trebuie să faci mai departe. Orice este mai bine decât să stai degeaba sau și mai rău, să fi paralizat de indecisivitate.

Concluzie

O carieră este soluția ta pentru a duce o viață mai bogată, atât din punct de vedere material cât și din punct de vedere spiritual. Stima de sine din urma competenței pe care o dobândești la locul de muncă și dezvoltarea personală de care vei avea parte te va face să te simți mult mai împlinit.

O carieră înseamnă să ai o idee despre încotro te îndrepți din punct de vedere profesional. Nu trebuie să ști ce ai să faci de acum încolo pentru tot restul vieții, este deajuns să ști unde te afli și care e următorul pas. Consideră aptitudinile tale și personalitatea ta când alegi ceva.

Consideră un consilier, fie de la fortele de muncă fie plătește unul pentru o ședință unde vei face niște teste ce îți vor da niște răspunsuri care vor spune multe despre tine și te vor ajuta să-ți găsești ceva ce și se potrivește.

Fi deschis să încerci ceva nou, mi s-a întâmplat de multe ori să cred că ceva nu mi se potrivește dar la final să aflu defapt nu numai că sunt destul de bun dar să aflu că-mi și place. Atât a fost pe astăzi. Îți doresc Success!

Arata-le prietenilor!