Salut! Astăzi am să vorbesc despre unul din speakerii mei favoriți. Este vorba despre Jim Rohn. Acesta a fost un antreprenor American și un speaker din domeniul dezvoltării personale pe care l-am ascultat foarte mult. Îmi place foarte mult la el că este cu picioarele pe pământ și tot ceea ce spune are aplicabilitate 100%.

Despre viața lui

Am să scriu totul din ceea ce-am reținut de când îl urmăresc fără să mă documentez prea mult. În felul acesta văd și eu ce-am reținut despre el. După cum am spus, Jim Rohn a fost un American (a fost pentru că nu mai trăiește), el s-a născut într-un orășel mic din statul Idaho. Acesta locuia undeva la suburbie părinții lui ocupându-se cu agricultura.

A dus o viață obișnuită, s-a apucat de facultate dar s-a lăsat la mijlocul ei considerând că se descurcă și nu are nevoie s-o termine, o decizie pe care a luat-o și i-a părut rău mai târziu. La vârsta de 25 de ani lucra și avea întemeiată o familie cu doi copii.

Acesta avea dificultăți cu banii, nu avea nici un cent în casă și îl sunau creditorii pentru a-și plăti datoriile. Vârsta de 25 a fost un moment important în viața lui deoarece atunci l-a întâlnit pe mentorul său Earl Shoaff care l-a învățat despre importanța obiectivelor, disciplina și dezvoltarea continuă.

Jim Rohn
Sursă: Wikipedia

Tot Earl Shoaff i-a sugerat lui Jim Rohn să-ți seteze obiectivul de a deveni Milionar, nu pentru bani a spus el, ci pentru persoana care avea să devină în process. Lui Jim Rohn i-a plăcut idea și întradevăr la 5 ani după ce și-a setat acest obiectiv, cu ajutorul învățăturilor lui Mr. Shoaff cum îi spunea Jim Rohn, a ajuns Milionar, Jim având vârsta de 31 de ani când a reușit asta.

După o serie de evenimente prin care i s-a cerut să vorbească la niște conferințe a realizat că-i plăcea foarte mult să vorbească în fața publicului și și-a direcționat atenția în acest domeniu. A ajuns să țină seminare despre bani dar și despre reguli esențiale despre viață în toată lumea. El spunea că bogăția nu se limitează la bani și că este conștient că există mai multe feluri de bogății cum ar fi bogăția spirituală sau bogăția intrapersonală dar finanțele sunt un loc bun de a-ți începe dezvoltarea-personală.

La un moment dat Jim Rohn a fost foarte implicat într-o companie din America foarte mare care s-a extins în toată lumea, la care Cristiano Ronaldo i-a făcut reclamă și despre care tu probabil că ai auzit deja, este vorba despre Herbal-Life, aceasta se ocupă cu producerea și distribuirea de suplimente nutriționale.

Jim Rohn a fost mentorul lui Tony Robbins, interesant nu? Tony Robbins avea 19 ani când a asistat la unul din seminarele lui Jim. Tony este un alt speaker pe care îl ascult și îl admir. Acesta a jucat un rol important în unul din cele mai cruciale momente din viața mea. Tony mi-a arătat importanța dietei mentale.

Tony Robbins pe scenă.
Sursa: Medium

Câteva dintre filozofiile sale

Gâsca și ouăle de aur.

Una dintre filozofiile majore pe care le-am învățat de la el și nu doar învățat ci și integrat, acum face parte din felul în care văd Lumea acum este “ai grijă de gâsca care lasă ouăle de aur”.

Aici gâsca face referire la stat. Spune că dacă îți faci o afacere să-ți plătești taxele. Statul îți oferă mediul, sistemul, legile care rezultă democrația în care poți deveni antreprenor (ouăle de aur). El mai dă și foarte multe conotații biblice, el fiind un om religios a citat biblia în aceeași lecție și a adăugat “Până și Isus a spus, Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului.”

Întradevăr uneori gâsca are tendința să mănânce mai mult decât i se cuvine dar atunci o redresăm la fel cum facem cu orice alt lucru din viața noastră, aceasta e natura lucrurilor, ele tind să iasă din echilibru și este de datoria noastră să le reechilibrăm.

Un alt lucru care mi-a plăcut la Jim Rohn este că, după cum observi, are un fel aparte prin care își transmite învățăturile. Este puțin amuzant și are impact.

După ce plantezi, trebuie să-ți protejezi porumbul de odioasele gângănii care apar neinvitate ca să-ți strice recolta.”

Aici merge mai departe să explice că după ce-ți creezi o sursă de venit pot apărea evenimente neașteptate care îi poate afecta buna funcționare. Trebuie să iei măsuri pentru a o apăra de eventualele primejdii cum ar fi să angajezi un avocat care să se asigure că firma se încadrează în condițiile legale dinainte să ai un control care i-ar putea suspenda funcționarea.

Ești plătit pe măsura valorii pe care o aduci.

Un alt principiu foarte simplu este că cu cât aduci mai multă valoare cu atât vei fi plătit mai mult. Am să adaug un exemplu, sunt cântăreți care câștigă mai mult decât unii medici. De ce? Pentru că aduce valoare la un număr mai mare de oameni. El poate servi 5.000 de oameni deodată pe când medicul doar 1 pe rând. Dar și medicul câștigă mai mult decât un instalator de exemplu chiar dacă instalatorul servește tot un om odară. De ce? Pentru că aduce mai multă valoare în viața acelui om.

Deci, suntem recompensați tot mai mult, cu cât aducem mai multă valoare, la un număr cât mai mare de oameni. Dacă lucrez la un supermarket ca și lucrător comercial aduc puțină valoare fiindcă sunt ușor de înlocuit, oricine poate să facă ce fac eu. Dar dacă lucrez ca manager de surcursală la o bancă am să fiu mai bine plătit, în primul rând fiindcă sunt greu de înlocuit și aduc mai multă valoare, adică sunt puțini care ar putea face această muncă.

Unul dintre cei mai buni

Sunt o sumedenie de speakeri pe lumea aceasta. Care mai de care mai unicat și cu un mesaj autentinc, fascinant! Nu trece mult timp și mai descopăr câte unul. Sunt unii totuși de pe la începutul călătoriei mele care au lăsat o impresie mai puternică asupra mea și au rămas cu mine până acum. Jim Rohn este unul din ei. Mai sunt multe dintre filozofiile lui pe care le-aș fi putut spune dar mi-am atins obiectivul pe astăzi și am făcut o introducere destul de bună așa că am să închei aici. Cred că-mi trebuie un moto sau o frază cu care să-mi închei articolele. Până data viitoare!

Arata-le prietenilor!