Salutare, astăzi am să vorbesc despre o idee și anume contribuția. Exact așa cum se înțelege, contribuția în adevăratul sens al cuvântului. Contribuția față de familia ta, față de cercul tău de oameni, față de comunitate și față de Pământ.

Este o idee pe care nu știu câți o conștientizează, dar cred că este una din lucrurile fundamentale în repertoriul nostru de valori ce trebuie înțeles și integrat. Vine un moment în care ai să contribui și este cam greu și neindicat să nu o faci.

Când vorbesc despre contribuție mă refer la valoarea pe care o dăm înapoi, nu îneapărat sub formă de bani și bunuri materiale chiar dacă și ele sunt pe listă. Putem contribui și emoțional sau intelectual.

Mihai Eminescu este un contribuitor intelectual și emoțional prin operele sale literare pe care le-a lăsat în urmă. Pe de cealaltă parte Ștefan Cel Mare este mai mult un contribuitor material care a lăsat pământurile pentru copii poporului Român.

Contribuția aduce cu sine respect. De ce să încerci să obții respectul prin frică, un respect fals, doar la suprafață pe cînd poți să ai parte de respectul celorlalți într-un mod autentic, venit din inimă doar din a contribui.

Cea mai evidentă modalitate de a contribui

Salariul. Ceva trecut cu vederea și foarte neglijat este contribuția noastră la stat. Dacă ești salariat ai să ști despre ce vorbesc și poate că n-ai să fi de acord cu mine din prima dar rămâi cu mine și am să-ți arăt ceva interesant.

Câți bani din salariul tău se duc pe taxe?

Bună întrebare.

La salariul minim pe economie, de 1.900 lei (de la 1 ianuaire 2018), costul total cu un contract de munca de 8 ore este de 1.943 lei din care,

CAS – 1.900 * 25% = 475 lei se retine de la salariat

CASS – 1.900 * 10% = 190 lei se retine de la salariat

Impozit –  (1900-475-190-510)*10% = 73 lei se retine de la salariat (510 este deducerea persoanala a salariatului)

Contributia angajatorului – 1.900 *2,25% = 43 lei

Salariu net incasat de salariat = 1.900-475-190-73= 1.162 lei

Aceste date sunt precise și actuale cu data de astăzi ( 5 – Dec – 2018 ), sursa datelor fiind gestiunepfa.ro, un loc de unde personal mă infromez și de unde poți afla și tu mai multe despre despre contabilitate, PFA, firme și alte lucruri de această natură.

Cu alte cuvinte, 38% din salariul tău BRUT se duce în taxe. Când primești cinzina la sfârșitul lunii, inclusiv în contractul de muncă ai scris salariu 1900 de lei cel mai probabil. Deci de ce primești aproximativ 1200 în mână? Pentru că 38% (aproximativ 700 de lei rotunjit) se reține pentru taxe.

Înainte să te enervezi spunând că sunt banii tăi de drept, și așa este, permite-mi să-ți explic puțin din lucrurile care întâmplă mai departe cu banii aceștia. Adică, presupun că te-ai enervat pentru că mai demult vroiam să știu și eu.

Ce se întâmplă cu acești bani?

N-am să intru prea adânc în subiect. Nu sunt un expert și nu pot să abordez subiectul amănunțit fiindcă nu știu foarte mult dar am să vorbesc sumar despre ceea ce știu.

În primul rând după cum bine vedeți marea majoritate se duc la casa de asigurări. Poate nu a fost nevoie și sper nici să nu ai nevoie vreodată dar în cazul unui inconvenient pe planul sănătății ești acoperit. Ai mers la medicul de familie, te-a văzut, ți-a dat o trimitere la un specialist la spitalul local și ai plecat de acolo cu un tratament.

O consultație la medicul de familie fără să fi asigurat te costă în jur de 35 de lei iar o consultație la un medic specialist te poate costa și 100 de lei.

Ce se întâmplă când nu te folosești de asigurare? Beneficiează altcineva care are nevoie. O internare la spital la medicina internă pentru o ședere între o săptămână, două ajunge în jur de 1.500 de Lei.

Dacă lucrezi automat plătești taxe, dacă plătești taxe mulțumită ție zeci de mii de persoane care au nevoie beneficiază de atenție medicală. Aparatura, personalul, mâncarea, consumabile, paturi și așa mai departe sunt cumpărate din taxele oamenilor.

Adăposturile pentru copii, poliția, pompierii, armata, centrul forțelor de muncă, da…și parlamentul…toate sunt susținute de taxele milioanelor de Români care muncesc. Nu este un lucru mic să muncești și dacă o faci susții acest sistem.

Am să închei capitolul cu un exemplu real. Cu puțin timp în urmă, o cunoștință de a mea a murit. Avea întemeiată o familie, este vorba despre o soție și doi copii. Din pricina unui accident nefericit respectivul a părăsit această Lume fără să mai apuce să-și vadă copii cum cresc.

Poate la fel ca mine te-ai fi întrebat, “Ce se întâmplă mai departe cu copii?”. Păi mulțumită faptului că tatăl lor lucra, fiecare copil primește ajutor social. Împreună cu alocația mama lor are destul cât să se descurce cu ei și să-i crească. Mergând la muncă, respectiv plătind taxe ajuți mii de astfel de cazuri sau altele similare să se descurce.

Firmele care activează și evită să plătească din taxe. Trag și de aici și de acolo. De unde pot. Nu înțeleg că practic iau mâncarea de pe masa oamenilor nevoiași. Un act foarte egoist, nici nu mă miră faptul că se face închisoare pentru evaziune fiscală.

Se poate să nu contribui? Ce se întâmplă atunci când nu o faci?

Da, este posibil să nu contribui. Asta presupune doar să iei și să nu dai înapoi. De obicei cineva oferă timp, servicii, bunuri, companie, eventual talent în schimbul altor lucruri, de cele mai multe ori în schimbul banilor.

Să iei ceva fără să oferi și nu ți se dă prin consimțământ…ei bine se numește furt. Să iei ceva, fără să oferi care ți se dă din milă…cerșit. Am fi tentați să spunem că există o excepție în prietenie dar stai liniștit. Dacă cineva îți face un cadou ți-l dă pentru ați mulțumi pentru companie.

Orice acțiune de a da și a primi se numește o tranzacție. Tranzacțiie se petrec mereu reciproc dacă nu, nu ar mai fi o tranzacție.

Concluzie

Mai am multe de adăugat dar în concluzie cu cât contribuția ta este mai mare cu atât oamenii te respectă mai mult. Cel mai darnic, cel mai iubit. Motivul este că atunci când contribui ajuți pe cineva. Cu toții ne plac oamenii pe care ne putem baza. Dacă contribuția este deloc, deja oamenii se pun în potriva ta.

“Cu toții am dat bani pentru grătar, el de ce nu pune?” ca să dau un exemplu simplu și practic.

A contribui, e omenește.

Arata-le prietenilor!