Să ai răbdare este o virtute. Problema este cum îmi dau seama când am răbdare sau când stagnez. Mai bine pusă întrebarea, “Cum să am răbdare?”.

Meditația a fost mereu un exercițiu de răbdare. Te așezi drept pe scaun și ești atent la respirație. Când mintea îți fuge într-o parte direcționezi atenția înapoi spre respirație. Pare simplu dar la început abia reușeam să stau 5 minute. Acum pot să meditez și 30 de minute.

Recomandat este să meditezi 30 de minute pe zi așa că prima oară atât am încercat. Am încercat, bine zis, îmi amintesc când mă așezam și nu mai puteam să stau locului. Mintea fugea din loc în loc atât de tare încât pur și simplu deveneam agitat și mă ridicam din loc.

Am început cu 5 minute fiindcă și 15 chiar 10 minute mi se părea greu. Am lucrat până la 30. Acum și astea 30 de minute care le meditez mă interesează să fie și calitative. Nu contează să ridic timpul la o oră de exemplu dacă nu o fac cum trebuie și îmi zboară mintea în toate părțile.

La fel este și cu răbdarea, nu contează dacă par în exterior că sunt calm și liniștit dacă în interior fierb de nerăbdare. Este de dorit să-mi direcționez atenția spre interior și să aduc o stare de liniște nu să încerc să controlez expresiile corpului.

Ticul, Picioarele Neliniștite

Ca să continui și să dau un exemplu la ce am spus mai sus prin controlarea corpului, am momente când lucrez la calculator și dau din picior. Ști despre ce vorbesc nu? Momentul acela când îi spui cuiva “Nu mai fă așa” sau ți se spune ție.

Când văd asta devin prezent și observ că pe deasupra sunt încordat, nu respir complet și sunt agitat.

Fiind învățați să ne uităm doar la simptome primul instinct ar fi pur și simplu să nu mai faci așa din picior și funcționează dar pe terment scurt dar cum atenția ta se duce înapoi la lucrul pe care îl făceai înainte piciorul tău începe iar să se miște.

Asta se numește să tratezi simptomele și nu cauza. Mă concentrez puțin spre o stare de liniște și inspir adânc piciorul se oprește din bătut deodată.

Un lucru atât de banal m-a făcut să înțeleg cum multe din provocările pe care le am au de a face cu starea interioară. Ca să nu le numesc “probleme” le-am spus “provocări” fiindcă asta și sunt. Cuvintele au putere, problemele sunt ceva ce ai, provocările sunt ceva ce depășești.

Sportul și Rezultatele Din Sport Necesită, de Asemeni, Răbdare

Ridicări la sală, răbdare, îmi place Bodybuilding-ul. Este un joc de răbdare, o răbdare ieșită din comun. În Bodybuilding urmărești niște rezultate care nu apar decât în timp. Oricât de mult te-ai forța, oricât de bine mănânci și te odihnești, este o limită la care ajung rezultatele pe care poți să le primești într-o lună.

Ei bine, de aici vine lecția răbdării și de asta îmi și place. Este același lucru ca și cu meditația dar este un joc pe termen lung. În meditație învăț să dizolv starea de agitație pe termen scurt, cele 30 de minute în care meditez dar la sală, ei bine, aici vorbim de rezultate care se văd abia după cel puțin un an de muncă.

Așteptări Și Sete Pentru Rezultate

Din cauza asta cred că și renunțăm de multe ori, nu vedem rezultate imediate și ne optim din ce facem exact când lucrurile abia au început să se miște. Vrei să dai jos 10 kilograme? Ai reușit în sfărșit să dai jos 0,5kg după o lună. Ura!

Dacă tot am dat jos așa de greu fac o pauză acum de la dietă și mă apuc altădată“.

E descurajant să te apuci de ceva și să vezi că abia reușești să miști un pic lucrurile. Ei bine pe lângă disciplină aici intră în acțiune și răbdarea.

Primul Pas În Rezolvarea Unei Probleme Este Recunoașterea Ei

Este greu să și recunosc că nu am răbdare. Sunt sincer, îți spun când vreau să spun ceva și vorbește cineva parcă ceea ce spune celălalt parcă nu se mai termină și îmi displace ca lucrurile să fie așa.

M-am învățat să mai fac liniște și să ascult, dacă îmi vine în minte un gând să-l spun îl las să plece. Este foarte liniștitor, simt că am câștigat ceva când am făcut asta și pot să-l las și pe celălalt să vorbească.

Cu statul la rând nu mai am probleme, poate fi o coadă și de două ore, deși nu o apreciez sunt mult mai antrenat și pregătit să înfrunt această provocare.

Pe măsură ce-am scris asta mi-am dat seama că fiecare moment este o lecție, o provocare, oricât de mici și simple ar părea lucrurile din viața noastră ele ne oferă câte ceva, câte o învățătură. Să-mi fac o viața mai bună înseamnă să lucrez și să transform momentele asta în ceva ce vreau eu să fie.

Cea Mai Practică Soluție Găsită

Respirația. Am ceva timp de când investesc în exerciții de respirație și deja văd o multitudine de rezultate. Pe lângă că sunt mai liniștit în general și respir mai profund îmi dau seama foarte repete când ceva nu este la locul lui.

Odată așezată starea asta de calm când este stingherită de un stimul opus cum ar fi furia, frustrarea, agitația și ce nu îmi trage imediat conștiința atenția “Ești încordat, respiră adânc” și mă calmez.

Într-o oarecare măsură, că totuși am momente când sunt foarte inconștient, pentru perioade lungi de timp. În psihologie, această stare de inconștiență se numește stare de Reverie, am citit despre ea în manualul de psihologie de clasa a X-a. Este practic momentul ăla când facem lucrurile și ne gândim în altă parte și nici nu suntem atenți la ce ne gândim.

Încă N-am Răbdare? Răbdare, O Să Am, Dacă o Exersez

Ca orice alt lucru, răbdarea se exersează, nu-i ușor dar chiar nu pot să-i înțeleg pe oamenii care nu încearcă. În primul rând nu recunosc problema, nu poți rezolva ceva ce nu vezi a fi o problemă. Se pare că până la urmă pot să-i înțeleg.

Ce-mi rămâne mie de făcut este să conținui să lucrez cu uneltele pe care le am la dispoziție. Tot așa și starea de liniște va ajunge să fie starea mea standard de acolo va ieși la suprafață și mai mult autenticitatea mea.

Arata-le prietenilor!