Consumam, și asta este un fact. Dacă trăiești consumi, aer, apă, mâncare și bunuri. În momentul de față consumam mai mult decât producem. Marea majoritate, tu poate nu. Nu este vina noastră oricum, așa am fost învățați. Este însă…responsabilitatea noastră să consumam responsabil, fiindcă de eșuăm să facem asta, apar probleme…

Probleme ca epuizarea resurselor la nivel macro și probleme de gestionare a banilor la nivel micro. Sunt multe altele dar astea îmi sar în evidență momentan. Oricum, din cauza unor comportamente învățate greșit suntem neglijenți în privința echilibrului dintre consum si producție.

Dezvoltă…

Nu mă înțelege greșit. Nu spun “Gata! Consumismul trebuie aruncat la gunoi!“. Promovez o producție mai mare decât consumismul, o producție folositoare. Asta cel puțin la nivel micro. Dacă vrei să se adunce ceva în cont este necesar să-ți intre mai mult decât iese.

Ceva atât de simplu. Toată lumea știe, puțini aplică. De ce? Părerea mea e fiindcă n-au luat o decizie încă. De astăzi în următoarele 6 luni am să salvez 10% din tot ceea ce câștig.

Problema nu e “cât intră” ci “cât rămâne“. S-ar putea ca stilul tău de viață să fie mai scump decât îți permiți. Asta momentan. Sunt sigur că vrei și ai să produci mai mult. Doar ai atâtea idei. Numai ca nu ști cum să le pui în aplicare și de unde să începi.

Legătura dintre consumism și datorii

Un efect negativ cauzat de un dezechilibru major între consumism și producție sunt datoriile. Datoria înseamnă că ai împrumutat timp și efort de la Tu din viitor, și cu dobandă pe deasupra!!!

Să-ți arăt un exemplu folosind ani în loc de RON. Să spunem că împrumuți 5 ani de la bancă (o casă are rate de o durată și mai mare). Banca iți oferă 5 ani doar dacă le mai dai încă 2 ani dobandă pe lângă. Tu accepți. Acum tu te bucuri de 5 ani și plătești 7. Rezonabil? Nu. Banii reprezintă 1 lucru major, timp.

Este în regulă să împrumuți atunci când intenționezi să câștigi prin asta. Exemplu, împrumuți 5 ani în schimbul a 7 ani iar acei 5 ani îi investești într-o afacere care iți va aduce 10 ani în schimb. Din acești 10 ani scazi 7 care îi înapoiezi băncii și rămâi cu 3. Felicitări! Tocmai ai câștigat timp…

Este mai bine să investești într-o afacere dacă tot ai de gând să împrumuți și nu într-un televizor QHD care nu produce nimic, din contră consumă, abonament și curent, da Ha! Ha! și timp, la propriu. Dacă îți deschizi o afacere marești producția. Dacă îți iei un televizor, nu produci nimic.

Implicațiile consumismului din punct de vedere psihologic

Nu mă satur, nu-mi ajunge! Vreau mai mult!“. Spargi toți banii care îi ai pentru o doză de dopamină, o doză de placere care o ai pe moment când mănânci înghețata aia la 10 lei pe care nu ți-o permiți. Sau desigur, orice lucru care îți pare rău că l-ai cumpărat după ce-l consumi.

Ai o stimă de sine scăzută, vezi o reclamă cu ultimul telefon performant. Aproape nimeni nu-l are fiindcă e foarte scump. Îl cumperi. Te simți mândru când îl scoți din buzunar și lumea se uită la el. Ei nu-l au dar ar vrea să-l aibă. Ești mai bun ca ei. Nu? Corect. Din punctul ăsta de vedere.

Acum te-ai ales cu un telefon. Ah da! și o datorie. După câteva luni te obișnuiești, trebuie alt ceva, ceva nou. Trebuie să te distingi. Îți iei următorul. Mulți se întrec așa. Și înțeleg de ce. Am aceleași tendințe. Însă mi-am dat seama că e mult mai rentabil să investesc direct în stima mea de sine, să investesc în interior. Făcând lucruri care mă cresc ca individ. Trăirile sunt permanente.

Nu e nimic în neregulă cu a obține un iPhone dacă îl meriți. Și eu vreau unul. Dar momentan contribuția aka. valoarea mea pe piață nu este atât de mare încăt să-mi producă un venit atât de mare încăt să mi-l permit și în consecință să-l merit.

Dacă ai un gol așa cum am eu (da, recunosc, sunt un păcătos) încearcă să-l umpli cu ambiție și realizări. Sincer m-am săturat de filozofia că “oricum murim, nu luăm nimic cu noi așa că de ce să devii bogat?” sau “De ce să ai studii superioare?” sau “De ce să iei locul întâi?” sau “De ce să devii faimos?“.

Exact! Ai să mori! Sună morbit, e un subiect tabu, iar mulți dintre voi poate că au închis pagina deja. Dar ăsta e cel mai bun motiv pentru care să aspiri la ceva extraodinar în viața ta. Fă ca momentele care le ai aici să fie cu adevarat unice.

Nu-ți dorești să explorezi locuri care nici nu știai că există? Nu vrei să simți că trăiești asa cum vrei tu? Liber după regulile tale? Să trăiești fiind sincer cu tine? Să recunoști că vrei ceva mai mult decât ce ți se predă? Ceva diferit? Ceva ce-ai conceput tu pentru tine?

Înapoi la consumism și producție

Produ mai mult decât consumi și ai să ai mai mult decât ai nevoie. Este o limită la cât avem nevoie. “Nevoia” este strictul necesar. De exemplu eu nu am nevoie de mai mult de 2500 de calorii pe zi. Este și calitatea energiei dar asta e partea a 2-a.

Pune-ți întrebarea “De cât am eu nevoie ca să trăiesc?”. Fă un calcul la rece și ai să observi că în jurul tău se află mai mult decât ai nevoie. Abundența este peste tot. Dacă ai o problemă cu banii s-ar putea să-ți satisfaci dorințele înainte să-ți satisfaci nevoile.

Știu că la mine se afla problema când alegeam să-mi satisfac viciile înainte de nevoi. Am s-o dau cu cărțile pe față și am să-ți spun că aveam perioade când alegeam să-mi cumpăr țigări în loc de mâncare pe când eu efectiv nu-mi permiteam. Ajungeam să mă împrumut pentru niște chestii elementare.

Eu nu spun că e bine să fii extrem de frugal. Spun că e bine să fii frugal în raport cu cât produci. Frugal înseamnă să-ți impui limite la cât consumi. Meditează doar puțin asupra ideii de consumism și producție.

Ai să vezi că tu nu consumi decăt atât cât produci. Dacă consumi mai mult decât produci fie produce cineva în locul tău (părinții) fie iei din producția altuciva (furi). Întră inapoi în echilibru și menține-ți echilibrul.

Economiile…

Am câteva sugestii când vine vorba de pus deoparte. Din nou, nu fac asta de zece ani dar sunt niște lucruri pe care le implementez eu însumi și le văd valoarea. Le găsesc a fi simple și eficiente. În orice caz, începe de pe acum să-ți formezi obiceiul de a pune bani deoparte și te va ajuta pe termen lung.

Atunci când vrei să scapi de un obicei poți folosi o abordare pe care o folosesc chiar eu. Înlocuirea. Dacă vrei să te lași de băut bere, cafea sau orice altă băutură găsește alt ceva în schimb. Delecteză-te cu limonadă. E foarte gustoază și sănătoasă.

Am un amic care a slăbit zeci de kilograme înlocuind prima data dulciurile cu fructele, apoi mic dejunul nesănătos cu unul sănătos, prânzul nesănătos cu unul sănătos. Când l-am văzut recent era să nu-l recunosc, slăbise peste 20 de kg.

E popular conceptul de înlocuire în dezvoltare-personală. În general se vorbește despre asta făcând referire la înlocuirea gândurilor negative. Să devii conștient de ele și să le înlocuiești cu altele pozitive. Se numește “legea substituției“. În timp devine automat și vei avea o gândire pozitivă. În orice caz, este aplicabil și pentru obiceiuri nu doar pentru gânduri.

Așa că, în cazul nostru, dacă vrei să scapi de obiceiul de ați comanda mâncare în fiecare seară găsește un alt obicei cu care îl poți înlocui. Ar putea fi o mâncare simplă și rapidă pe care ți-o pregătești din timp iar atunci când vrei să comanzi din oraș alegi să servești mâncarea deja pregătită. Ai observat că după ce mănânci ceva îți sar toate poftele.

Salvează 10% din tot ceea ce câștigi

Este o carte “The richest man in Babylon” (Cel mai bogat om din Babylon) în care spune că oricât ai câștiga mereu să te plătești pe tine cel puțin 10%, bani care îi strângi. Pur și simplu. Ca să fie acolo. Să rămână ceva. Dacă nu economisești muncești degeaba. Cel puțin așa scrie în carte. Iar eu sunt și deacord pe deasupra.

Jim Rohn, un antreprenor american foarte cunoscut advocă idea asta. Pe lânga cei 10% puși deoparte el mai spune să aduni 10% din venitul tău ca fonduri pentru investiții și 10% să donezi unei cauze. Momentan poate nu pot salva câte 30% din profitul meu net dar 10% cu siguranță că pot și dacă pot eu, poți și tu.

Am două carduri. Unul pe care îmi intră venitul și unul pe care economisesc bani.

Pune 10% din ce câștigi pe un card de debit separat. Poți foarte ușor să-ți deschizi unul cu o taxă de 10 lei și o săptămână de așteptare. Costurile de întreținere lunare sunt de 5 lei. Numerele pe care ți le-am dat sunt estimative, așa a fost în cazul meu, dar tu poți să gasești o bancă care oferă carduri de debit și gratis.

Al doilea lucru pe care îl poți face este să-ți ții o pușculiță. Sună…mda dar dacă nu ști să pui bani deoparte sau îți vine foarte greu începe cu pușculița. Ideea aici nu este să strângi o sumedenie de bani ci să-ți formezi obiceiului de a pune bani deoparte.

Toată treaba asta cu consumismul și cu producția este o perspectivă, un fel simplu de a privi situația materială. Arată-mi un om care nu are nimic și în același timp îmi arăți un om care consumă mai mult decât produce.

Datoriile…

Împrumutul…stau departe de el. Personal nu mă simt pregătit să fac nici un fel de împrumut pentru nimic. Nici măcar un telefon prin abonament. Dacă nu pot plăti cu banii jos înseamnă că nu-mi permit.

Am zero datorii la bancă și zero la prieteni. Un leu nu am de dat înapoi. Dacă nici tu n-ai datorii, felicitări. E un loc bun în care să fii. Mai demult aveam datorii la oricine puteam. Mai rău era că împrumutam și speram să nu mai trebuiască să dau banii ăia înapoi.

În timp am început să-mi plătesc datoriile. Încă mă împrumutam, dar într-un final am reușit să mă descurc și să nu mai împrumut. Acum am contul curat și ce câștig îmi ajunge să mă descurc.

Încheiere

Mi-am dat seama că am scris un articol foarte negativ în unele părți, neintenționat. Am ales totuși să postez chiar și așa. Scrisul mă reflectă pe mine în mod direct. Sunt curios să mă uit peste el după ceva timp și să văd cum m-am înbunătățit în scris.

Arata-le prietenilor!