Ce fac mai exact ca și freelancer?

Salutări! Des, când spun că lucrez ca și freelancer lumea mă întreabă “Ce?”. Bine, bine, am spus că SEO și taskuri administrative ce au de-a face cu site-urile. Dar precis, exact, pe ce dau click? Asta am să-ți spun acum.

Astăzi e unul din momentele în care mă bucur cel mai tare că am unde să scriu toată treaba asta. De acum când mă întreabă cineva pot să-l redirecționez aici pentru a afla mai multe detalii.

Să începem…

Pentru a lucra ca și freelancer pe Internet este necesar să oferi niște servicii. Sunt multe domenii și subdomenii, eu am să listez aici câteva.

 • Scris (Să scrii practic)
 • Marketing și Vânzări
 • Customer Support (Când suni la serviciul tău de internet ca să aflii de ce ți-a picat netul și îți răspunde cineva care lucrează în Customer Support)
 • Admin Support (I se mai spune asistență)
 • Traduceri
 • Web, Mobil și Soft Developer
 • Design și Desen
 • Analiza Datelor
 • Inginerie și Arhitectură (Dacă ești bun în Archicad și îți place să faci planuri pentru case sau proiecte 3D în Blender ca să dau câteva exemple)
 • IT și Networking
 • Chestiuni Legale (Recent am vorbit cu un client care se ocupa cu consultanță legală pe plan Internațional)
 • Contabilitate și Consultanță de business
 • Altele…

Acum, partea cea mai nebunească este că toate aceste categorii au cel puțin alte 10 subcategorii. De exemplu:

Marketing și vânzări:

 • Vănzări (la rece cum i se mai spune în engleză – cold sales outreach)
 • Reclame Vizuale
 • Marketing prin Email
 • Generare de Leaduri
 • Cercetarea Pieței și a Clientului
 • Strategii de Marketing
 • Relații Publice
 • SEM – Search Engine Marketing
 • SEO – Search Engine Optimization
 • SMM – Social Media Marketing
 • Telemarketing & Televânzări
 • Altele…

După cum bine vezi, sunt o sumedenie de categorii. Ai de unde alege. Nu-ți ajunge o viață să le încerci pe toate. Sunt unele la care aș fi bun probabil dar n-am să știu niciodată pentru că n-am să apuc să le încerc. Apoi sincer, îmi place ce fac momentan.

La început am lucrat ca și Admin Suport, cel mai comun termen este Asistent Virtual. Lucrând cu mulți clienți și din coincidență fiind cam toți în același domeniu m-am specializat iar acum mă încadrez în Marketing respectiv SEO, Search Engine Optimization.

3 Exemple de taskuri

Task = Sarcină, acțiune, obiectiv, ceva ce trebuie făcut.

Așa, deci, ce fac pentru clienți până la urmă? Am să dau câteva exemple foarte simple și imagini pe care am să ți le explic.

Unul din clienți (pentru că am mai mulți) are o firmă care crează siteuri pentru clienții lui.

Ai fi înclinat să întrebi de ce nu își angajează pe cineva de acolo? Sunt două motive:

 1. Pentru că se află în Regatul Unit și iese mult mai ieftin să angajeze pe cineva din afară.
 2. Pentru că afacerile pe internet nu se adresează îneapărat la nivel local ci pe plan internațional.

Deși am lucrat și cu oameni care sunt axați pe plan local.

Internetul este atât de minunat încât poți conduce o afacere care produce sume de 5-6 cifre lunar lejer și asta din confortul casei. Am văzut și cunosc o sumedenie de cazuri.

În orice caz, să continuăm. Spuneam că am un client care face site-uri pentru clienți. Ei bine pe el îl ajut cu diferite taskuri ca modificarea paginilor în page-buildere (Thrive, Elemntor, WP Bakery), updatarea siteurilor deja construite cu informații noi și alte modificări simple.

Când mă pun să lucrez prima dată verific email-ul unde primesc notificări și intru platforma pe care o preferă clientul pentru a-mi transmite taskuri. Sunt mai multe, momentan folosesc Trello, Plutio și Asana.

Acesta este Plutio. Când mă loghez văd toate taskurile pe care le-am primit, la care lucrez, la care mai am de lucrat și pe care le-am terminat.
Aici este o imagine cu taskurile din Asana.
Aceasta este o imagine cu taskurile din Trello. Aici nu se întâmplă prea multe deocamdată.

Depinde de unde am rămas data trecută sau în funcție de prioritate îmi aleg taskul și mă apuc de lucru. Fiecare task vine cu detaliile lui iar în funcție de complexitate ai sub-taskuri la el după cum ai să vezi în imaginea de mai jos.

Asta e o poză din Plutio cu un task pe care l-am compleat recent.

În taskul de deasupra clientul a creat și se ocupă de site-ul unui fast-food. Mi-a cerut să adaug câteva butoane noi, să schimb niște linkuri și fiindcă fastfoodul și-a schimbat opțiunile de pe meniu clientul mi-a cerut să fac un update conform noilor schimbări ca să coincidă ceea ce au pe meniul fizic cu ceea ce afișează pe site.

Meniu disponibil în DropBox

Acesta este noul meniu scanat. Mi-a atașat un link din DropBox (un site pentru trimiterea fișierelor) de unde am putut să-l descarc în format PDF pe laptop la mine.

După aceea am intrat pe site, m-am logat în backend, am deschis editorul și am început să adaug ce trebuia de adăugat și să scot ce trebuia de scos.

În stănga am o fereastră cu meniul iar în dreapta se vede cum editez un bloc de text.

După ce am terminat, am verificat să fie totul în regulă. Am salvat. Am închis editorul și m-am întors în Plutio ca să completez taskul. În Plutio, clientul poate vedea toate taskurile exact așa cum le văd și eu.

Click dacă ești curios să vezi siteul restaurantului, respectiv meniul.

Hai să-ți arăt alt task. Tot de la același client am primit un task în care voia să adaug niște conținut demo pentru un site pe care îl construiește. Este vorba de un site unde poți lista și găsi evenimente, concerte și alte lucruri de genul. iConcert.ro ar fi un exemplu de site similar din România.

Îl construiește pentru un alt client și avea nevoie de niște conținut cu care să-l populeze înainte să i-l prezinte așa că m-a rugat pe mine să o fac.

Site de unde copiam conținutul.

Din nou, o treabă simplă. Aveam de copiat datele de pe un alt site și să le întroduc pe noul site în backend.

Aici este backendul unde introduc datele.
Aici este frontendul și ceea ce s-a afișat după ce am introdus datele și am salvat.

Mi-a cerut să creez destule evenimente cât să acopere o lună. Am făcut aproximativ 20 de evenimente, unele cu o zi distanță între ele. Mi-a luat aproximativ două ore să fac asta. După ce am terminat, ca deobicei, am verificat, am salvat și am completat taskul în Plutio iar clientul a fost notificat. 

Haide să-ți mai arăt un task, acesta este pentru un alt client și presupune editarea articolelor și optimizarea lor pentru On-Page SEO. Acest task l-am primit în Trello.

Mi-am deschis taskul unde am primit 8 articole pe care urma să le editez și optimizez după un anumit set de instrucțiuni.

Acestea sunt articolele pe care le-am primit. În imaginea care se vede le-am terminat de editat și optimizat.
Acestea sunt instrucțiunile și criteriile după care trebuie să mă iau când editez.

Practic scrie că trebuie să șterg numărul de ordine, să dau atributele potrivite titlurilor (H2, H3, H4), să adaug niște linkuri externe, să corectez greșelile gramaticale și de exprimare, să creez un Meta Titlu și o Meta Descriere, să adaug imagini și altele…

Așa arată articolul, aici eram în timpul editării.

După ce am terminat frumos de editat toate articolele după cum ai văzut în imaginea de mai sus, am verificat, le-am arhivat și m-am întors în Trello unde le-am uploadat și i-am dat tag clientului.

Marea majoritate a taskurilor sunt administrative, lucrez ca asistent virtual pentru cei care dețin afaceri din domeniul digital. Creare site-uri, marketing și ce nu?

Cam acesta este procesul. Am completat sute de taskuri de când lucrez ca și freelancer, unele mai simple, altele mai complexe și am să mai completez alte sute.

Concluzie

S-a lungit destul de mult acest articol dar sunt sigur că ți-a plăcut. Vezi? Mai scriu și eu câte ceva interesant din când în când. Ha! Ha!

Puteam dezvolta mai mult dar am făcut ce mi-am propus, am să închei aici și am să te salut! Toate cele bune! Până data viitoare! 🙂

Arata-le prietenilor!

Precedentul

Contribuția Noastră Față de Ceilalți

Următorul

Ce Înseamnă să Fii Freelancer Avantaje Și Dezavantaje

 1. Ionel

  Nu exista “vroia. Exista doar “voia”. La “vroia” m-am oprit din citit.

 2. Unchiu

  Salut. Sunt unchiu. Nu băga în seamă răutăcioșii.

 3. Dumitrasc

  Foarte interesant ! Mulțumesc

Lasă un răspuns

Disclaimer: Nu sunt un specialist! Sugestiile pe care le citești sunt doar atât! Sugestii! Multe din lucrurile pe care le citești sunt doar opinii personale. Ia lucrurile ca atare! Dacă ai o problemă consultă un profesionist!

Toate drepturile rezervate © David Ionesi 2018

DMCA.com Protection Status