Pentru că data trecută am vorbit despre freelancing și pentru că mi-a plăcut să scriu despte asta m-am decis să mai scriu încă un articol pe acestă temă. Sunt lucruri pe care aș fi vrut să le spun atunci dar nu erau potrivite.

Freelancingul poate părea un lux, lucrezi de acasă, lucrezi când vrei, dar poate părea și ceva greu. N-ai salariu fix, trebuie să-ți găsești singur clienți. Parțial adevărat dar nu e chiar cum pare.

Avantajele și Dezavantajele

Banii

Pro

Unul dintre primele lucruri care m-au interesat pe mine atunci când m-am gândit să încep. Ca și freelancer ești plătit în funcție de valoarea pe care o aduci și abilitatea ta de a negocia.

Mi se pare normal să fi plătit mai mult dacă aduci rezultate mai multe. Într-un job obișnuit cineva care pune 100 de cărămizi este plătit ca unul care pune 10 cărămizi pentru că ăsta e salariul. Fix.

Ei bine în freelancing treburile nu stau așa, dacă aduci rezultate vizibile și ceri mai mult clientul îți va mări rata cu mare drag. Am avut un client care mi-a mărit rata de 4 ori într-un an ajungând să fie dublă față de când am început.

Contra

Nu ai salariu fix, ești plătit la oră sau la proiect. Nu ai zile libere. Ești răcit, îți iei liber fiindcă ai treabă sau vrei o vacanță, nu ești plătit. Din punctul meu de vedere se compensează cu faptul că ești plătit mai bine. Pui bani deoparte și îți iei liber dar la finalul zilei tot rămâne un dezavantaj.

Locație

Pro

Ești independent de o locație. Poți lucra de oriunde vrei tu atâta timp cât ai acces la internet. Mie cel mai mult îmi place că lucrez de acasă. Când fac o pauză merg în bucătărie, îmi fac un ceai, un sandwich, îmi gătesc și multe alte lucruri depinde de caz.

Contra

Nu prea este nimic de spus aici, singurul lucru care ar putea fi este exact faptul că n-ai un spațiu specific, n-ai colegi la locul de muncă și e posibil să te simți singur.

Pentru mine rar a fost asta o problemă și când vreau să mai ies fie merg la bibliotecă fie merg la o cafenea cu laptopul la mine, îmi comand un ceai și lucrez. De asemenea sunt spații de co-working.

Timp

Pro

Ca și freelancer îți stabilești singur timpul, în general, cum vrei tu. Poți lucra și noaptea la 3:00 la fel de bine cum poți începe lucrul și de la apus de la 18:00. Ca și fapt divers momentan am un client din San Diego, când e ora 18:00 la noi la el e ora 8:00. Mă apuc de lucru la 18:00 și termin la 22:00.

Nu este îneapărat să fie așa, depinde cum te înțelegi cu clientul. Sunt unii cu care vorbești de 2-3 ori pe săptămână și alții care preferă să vorbească cu tine zilnic. Dar în principal orele de lucru ți le faci cum cazi de comun acord cu clientul.

Contra

La fel ca și cu locația, pro-ul nu înseamnă întotdeauna doar pro. Când ai o libertate și o felxibilitate atât de mare cu timpul tău tinzi să fi indulgent cu tine. Dacă nu ești disciplinat lucrurile se pot întoarce împotriva ta.

Când am început să lucrez ca și freelancer avem tendința să amân. Findcă nu aveam delimitat când începe lucrul și când se termină mă lăsam purtat de val spunându-mi că am timp.

Într-un final ajungeam să bag toate orele la sfârștiul săptămânii și să lucrez câte 12 ore într-o zi. S-au schimbat multe de atunci iar acum am orele porționate.

Îmi fac orele când vreau dar mă țin și singur responsabil ca să mi le fac. Nu mai este nimeni lângă mine care să mă oblige. Acesta poate fi un lucru bun pentru unii dar și un lucru rău pentru alții.

Munca

Pro

Sunt foarte multe joburi de unde poți alege cum am arătat și în articolul precedent și poți face ceea ce-ți place, să scrii, să faci design, să codezi. Mie îmi place să mă ocup de site-uri 🙂

Contra

Este necesar să fi confortabil cu gândul că ai să-ți petreci marea majoritate a timpului singur când lucrezi. Pentru mine e super în regulă, când lucrez singur mă concentrez și pot să-mi fac treaba fără distrageri.

Alt lucru ar fi că pe lângă treaba de freelancer trebuie să devi si un agent de vânzări cât de cât bun. Clienții va trebui să ții găsești singur. Și după ce-i găsești să-ți dai seama daca sunt clienți buni și să ști să negociezi cu ei termenii și condițiile de lucru.

“Salut! Numele meu este Hector și sunt clientul tău, vreau să-mi faci Web Design, să-mi scrii 20 de articole, să-mi gestionezi cele 5 canale de socializare și vreau ca totul să fie gata până mâine, ofer $3/oră”

Am dat peste clienți nebuni care vroiau să fi disponibil 24/24 și să le răspunzi la email în maxim 2 ore. Alții care măreau cota de lucru dar vroiau să o termini în același interval de timp. Alții cu complexe de superioritate “cred că ai uitat cine-i șeful”.

Înțelegi ideea. Nu toți clienții sunt buni, în timp reușești să-ți dai seama din prima ce fel de client e și dacă vrei sau nu să lucrezi cu el.

Deși sunt platforme de freelancing și în România ca Frelancerit.ro tot va fi necesar să ști engleză fiindcă abia atunci ți se vor deschide porțile posibilităților pe plan Internațional și asta înseamnă mai multe joburi și joburi mai bine plătite.

Am să mai adaug un lucru foarte important la această secțiune după care am să termin și anume faptul că trebuie să-ți placă cât de cât să petreci timp în fața calculatorului și să ai niște cunoștințe tehnice de bază. Atât software cât și hardware recomand eu.

Un alt factor vital care trebuie luat în considerare este acela că va trebui să-ți plătești taxele. Amenda pentru veniturile nedeclarate este de 5.000 de lei (Da, o mie și ceva de euro).

Fie îți faci P.F.A. fie S.R.L. și va trebui să-ți faci contabilitatea, să faci vizite la camera de comerț și să fi la curent cu legile. Desigur poți să plătești pe cineva care să-ți facă toate aceste treburi. Pentru informații de natură juridică recomand Avocatnet.ro, aici găsești răspunsuri la orice fel de întrebare pe care un avocat ar trebui să ți-o răspundă.

Concluzie

A fi freelancer pe câte avantaje are pe atâtea dezavantaje și nu i se potrivește oricui. Da întradevăr câștigi mult mai mult ca un salariat obișnuit dar ai foarte multe de învățat și până să devii profesionist te joci cu niște riscuri.

Un exemplu concret ar fi că înainte îmi găseam un client și ceream să mă plătească în afara platformei ca să scap de comisioane, până m-am trezit odată fără job și fără reputație pe platformă.

Am învățat că e bine să ai mai mulți clienți și să ai bani puși deoparte. Data trecută când s-a întâmplat asta am fost nevoit să mă reapuc de un job obișnuit ca să pot să am grijă de mine. Mi-a luat ceva timp până mi-am redobândit poziția de freelancer.

Dacă ești curios să afli mai multe despre freelancing simte-te liber să-mi lași un mesaj pe Facebook, poate fi și în privat. Poate vrei să încerci și să afli dacă ți se potrivește. Să ști că piața are nevoie de freelanceri buni și eu sunt dispus să te ajut cu informații legate de asta.

Cam asta a fost pe săptămâna aceasta. Te salut! Până data viitoare!

Arata-le prietenilor!