Salutare! Astăzi am să vorbesc despre o aplicație foarte utilă pe care am folosit-o mai demult pentru a-mi monitoriza tranzacțiile monetare și am găsit-o foarte utilă. Aplicația este gratuită, vine cu o sumedenie de funcționalități și dacă o vei folosi vei înțelege exact tot ce se întâmplă cu banii tăi.

Aplicația se numește “Money Manager” și poate fi descărcată de pe App Store. Ți-o instalezi, adaugi portofelul și eventual cardurile, introduci banii pe care îi ai disponibili în momentul de față și gata. De acum încolo orice tranzacție se întâmplă o vei nota în aplicație.

Pare a fi “multă muncă” sau “o bătaie de cap” dar este exact opusul. Durează două minute să setezi aplicația și mai puțin de 10 secunde pe ceas să introduci o tranzacție. Ai la dispoziție în notificări un buton rapid ce-ți permite să introduci două numere și gata.

Câteva beneficii

Nu te-ai întrebat de multe ori, la propriu, fără glumă “Unde sunt banii? Pe ce i-am dat? Nu demult am luat salariul!”. Rămâi efectiv șocat cu ochii în portofelul tău de parcă banii s-ar fi evaporat.

Eu da. Și ca fapt, știu că așa sunt majoritatea. Nu au nici o regulă impusă, nici un buget și cheltuiesc atât cât au. Ba mai mult, se împrumută din alte părți. Nu critic, ofer un mod mai benefic de a face lucrurile și apoi, de ce aș critica? Așa am fost și eu.

Am observat că atunci când îți monitorizezi cheltuielile tinzi să fi mai reținut în a cheltui. Te doare parcă să te uiți la cifre cum scad Ha! Ha! Mai ales în aplicație când vezi că apar rubrici cu roșu. Tind pur și simplu să fiu mai prudent cu banii atunci când îmi fac contabilitatea.

Alt avantaj este că aplicația îți oferă niște grafice, un soft pentru P.C. și chiar posibilitatea de a exporta datele în Excel. Când te uiți peste grafice și vezi “Aaaa deci pe asta s-au dus 200 de lei, mai bine îmi schimb rutina și nu mai merg așa des la film”. E super fain să mergi la film, dar nu de 200 de lei. E doar un exemplu.

La finalul zilei, personal, mie îmi place foarte mult să folosesc aplicația pur și simplu. Arată bine, mă face mai responsabil și mi se pare interesant și distractiv să o fac. Nu știu cât de familiarizat ești cu jocurile dar e ceva similar. Numai cu viața reală.

Apropo de asta, este o aplicație în care îți introduci obiectivele și pe măsură ce faci progres în viața reală introduci datele în aplicație și faci level la caracter. De exemplu vrei să mergi la sala de forță un an de zile, creezi un task în aplicație și apare un monstru.

Pe măsură ce mergi la sală iei notițe și scade viața monstrului. Primești bănuți, îți cumperi iteme și așa mai departe. Am încercat-o odată dar n-am avut interesul de a continua. Vroiam ceva mai simplu. Atunci am descoperit Habit Bull, aplicație ce o folosesc încă și acum.

Pe lângă că ai toată istoria tranzacțiilor și ai posibilitatea să vezi cum te-ai comportat cu banii chiar și acum câteva luni în urmă și poți compara lunile între ele aplicația mai are și un widget interesant care îți arată intrările, ieșirile și totalul banilor în luna curentă, dap chiar pe ecranul telefonului.

O altă funcționalitate pe care am găsit-o foarte utilă este posibilitatea de ați seta un buget și pe baza cheltuielilor pe care le faci din acea categorie sau mai multe poți vedea dintr-o privire, fără să mai faci calcule cum te încadrezi. Dacă vezi că începi să depășești “o iei mai ușor” până recalibrezi linia verde.

Alte aplicații similare

Pe lângă Money Manager mai sunt și alte aplicații care servesc același scop. Alte două pe care le-am încercat chiar recent au fost Monefy și Money Lover care sunt bune, poate chiar și mai simple, cel puțin Monefy pare a fi mai simplu.

Mi le-am instalat pe toate 3 și le-am probat să văd care mi se potrivește cel mai bine. Am ales să rămân cu Money Manager fiindcă are cam toate celelalte funcționalități plus aplicația pentru PC.

Celelalte celelalte par a avea o interfață mult mai plăcută și culorile par a fi mai vii. Una poate că dădea până și un pic mai multe detalii dar am ceea ce-am ales fiindcă este simplă și îmi satisface cerințele.

Concluzie

Este foarte bine să ținem o evidență a banilor. Făcând asta vom fi mai prudenți cu felul în care ne comportăm cu ei. Monitorizând cheltuielile vom înțelege unde se duc și ne vom descoperi comportamentele care fac banii să “dispară”. Există o explicație pentru orice.

O unealtă care ne poate ajuta să facem asta este aplicația Money Manager. Nu doar Money Manager ci orice aplicație care se potrivește cu nevoile noastre și ne place. Sunt gratuite, ușor de instalat, durează câteva secunde pentru a introduce date iar unele vin cu funcționalități ca sincronizarea cu PC-ul.

Arata-le prietenilor!