Salutări! Bine ai venit! Astăzi te alint cu încă o postare săptămânală așa cum ne-a fost înțelegerea. Cum ne dăm seama de unde se termină adolescența și de unde începe zona în care ne putem numi Adulți?

Adult. Cine decide când ești adult? Cum ne dăm seama. Hai, că doar am învățat la școală nu? Nu??? Pe oricine întrebi o să-ți dea un răspuns diferit. Dacă îi întreb pe cineva ar spune că atunci când ai copii, dar uitându-mă uneori la comportamentul lor n-aș spune că sunt adulți 100% și au peste 40 de ani.

Concluzie? Vârsta nu este un indicator bun și nici dacă ai copii. Am văzut foarte des copii cu copii. Sunt sigur că ai văzut și tu. Deci, să fi adult nu înseamnă nici să ai copii și nici să ai o anumită vârstă. Hai să aprofundăm un pic mai mult acest subiect.

Contemplare, a crește și a te maturiza

Creșterea și maturizarea fizică

Definițiile și concluziile pe care am să le trag în acest articol sunt personale, nu sunt definitorii, deci, ia ce-ți place și dă deoparte ideile cu care nu ești de acord. Sunt de părere că asta se aplică la orice nu doar la ce spun eu. Mai departe.

A crește! A crește este procesul biologic prin care te înalți, ți se schimbă vocea, aparențele, prinzi în greutate și alte lucruri de genul. Este ceva diferit de a te maturiza deși maturizarea are și ea aspectele ei biologice pe care o să le discutăm.

Acest proces biologic de a “crește” se întâmplă între 16 și 20 de ani. După aceea începe maturizarea. Tot la procesul biologic mă refer, de exmplu, la băieți, li se lățește spatele, le crește barba, produc anumiți hormoni.

Creșterea și maturizarea psihologică

Să crești înseamnă să începi să adopți niște responsabilități și să începi să ai grijă de tine singur. Să devi mai descurcăreț. Asta se întâmplă de când ne știm până când ne maturizăm.

A te maturiza presupune a gândi într-un anume fel și a te comporta într-un anume fel. Respectiv, ca un om matur. Aici și întrebarea, ce înseamnă să fi un om matur?

Eu când mă gândesc la un om matur, văd pe cineva care are caracter, este înțelept, își stăpânește bine mintea și emoțiile.

Când zic caracter mă refer la faptul că știe cine este, știe ce știe și ce nu știe, este sincer cu el însuși, știe care sunt valorile lui și care este locul lui în lume, anume își cunoaște calitățile și aptitudinile și știe cum să-i servească pe ceilalți și să se descurce.

Când spun înțelept mă refer la cineva care se cunoaște bine pe el însuși și pe ceilalți, acest lucru permițându-i să depășească ura, prejudecățile și conformismul.

Când zic că își stăpânește mintea și emoțiile, când se întâmplă ceva nu reacționează ci analizează, discerne, folosește o gândire critică, emoțiile sunt resurse pe care le folosește și nu demoni care-l stăpânesc.

Dacă aude de la un coleg de muncă că un anume cineva ar fi spus ceva urât despre el nu exclude posibilitatea dar nici nu acceptă imediat gândul ci are răbdare, se stăpânește și analizează. Asta ca să dau un exemplu.

Când devii adult?

A deveni adult este o combinație dintre a crește și a te maturiza, atât elementele biologice cât și cele psihologice.

Cum devenim adulți? Un lucru este cert. Cu cât treci prin mai multe experiențe cu atât te apropii mai mult de zona “adult”. Acesta este un proces ce poate fi accelerat, încetinit sau care se manifestă natural.

Cel mai bine este să se întâmple natural, fiecare are ritmul lui. Viața, prin anume evenimente, îi împinge să devină adulți mai repede sau, alții, din cauza confortului prea mărit, stagnează.

Căutăm un echilibru aici, de aceea este bine să ne setăm singuri obiective. În minte, acea inteligență infinită, ne bune doar obiective pe care le putem realiza. Adică nu ne-ar trece prin cap ceva ce nu am putea face.

Fiecare creștem în ritmul nostru și realizarea obiectivelor ne face să trecem de obstacole și să ne maturizăm. Decât să aștepăm un eveniment “catastrofal” să ne maturizeze, mai bine alegem noi când și cum să ne maturizăm.

Exemplu concret, aleg să-mi setez obiectivul de a-mi găsi un job mai bun ca să pot pune mai mulți bani deoparte, decât să se întâmple ceva exterior (firma la care lucrez să dea faliment sau să mă dea afară). Decât să ne dea viața un șut în fund mai bine ne ridicăm singuri de pe scaun și mergem înainte, spre maturitate.

Ce înseamnă “Bărbat adevărat” ?

Bărbat adevărat înseamnă tot ce-am descris mai sus. Cel puțin pentru mine. Această idee poate însemna diferite lucruri pentru fiecare. Pe lângă cele de mai sus, aceasta este (din nou, pentru mine cel puțin) imaginea unui bărbat adevărat.

Un Bărbat adevărat își organizează timpul, este punctual, complet independent…știe să-și gătească singur, își spală singur hainele, este curat, își respectă corpul (mănâncă sănătos și face sport), este responsabil, își gestionează eficient banii, are bani puși deoparte, este de cuvânt, promisiunea lui este lege. Stabil emoțional/mental și are o carieră/un scop.

Concluzie, cum ne dăm seama?

“Adult” este un termen relativ. Recomandat este să ne construim o imagine, ce înseamnă adult pentru noi? A seta obiective spre a îndeplini acele condiții și a munci în acea direcție este o creștere naturală spre a deveni adult. Un alt aspect important, mai bine alegem noi să devenim adulți decât să așteptăm viața să o facă pentru noi.

Arata-le prietenilor!